ABD’deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreci

ABD'nin müttefiklerine yönelik casusluk faaliyetlerini ortaya çıkaran ve Beyaz Saray'ı diplomatik yangınların içine sürükleyen gizli belge sızıntısının arkasındaki kişi, Covid-19 salgını sırasında arkadaşlık arayan genç bir silah tutkunuymuş.

Dünya 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Jack Teixeira'nın sosyal medyada paylaştığı bir fotoğraf.

Yaklaşık yarım düzine FBI ajanı, Ulusal Hava Muhafızları Teşkilatı’nın istihbarat kanadında görevli 21 yaşındaki Jack Teixeira’nın evine, istihbarat belgelerini sızdırdığı kişi olduğundan şüphelenilerek baskın düzenlendi. Baskın sırasında gözaltına alınan Teixeira’nın ‘hassas ve çok gizli materyaller içeren belgeleri sızdırmak’ suçuyla federal mahkemede yargılanacağı açıklandı. Teixeira’nın bu gizli belgeleri arkadaşlarıyla paylaşma yeri, paylaşma şekli ve hükümet hakkındaki düşünceleri ise ilginç.

Sosyal medya platformu Discord’da silahlara, askeri teçhizata ve Tanrı’ya duydukları ortak sevgiyle bir araya gelen, çoğu erkek ve çocuktan oluşan yaklaşık 24 kişilik, sadece davetle girilebilen bir topluluk kuruldu. Bu toplulukta ‘OG’ isimli bir kişi, tuhaf kısaltmalar ve jargonla yüklü uzun mesajlar paylaşmaya başladı. Askeri bir üste çalıştığını iddia eden OG, işten eve getirdiği gizli istihbarat belgelerinin neredeyse kelimesi kelimesine deşifrelerini yapıyordu.

Gününün belli bir kısmını cep telefonu ve diğer elektronik cihazların yasak, güvenliğin sıkı olduğu bir tesiste geçirdiğini iddia eden OG, elle yazılmış belgelerin bazılarına bilmeyenler için gizli istihbarat dilini tercüme etmek amacıyla notlar eklediğini söylüyordu. Örneğin belgelerdeki ‘NOFORN’ ifadesinin, bilginin çok hassas olduğunu ve yabancılarla paylaşılmaması gerektiği anlamına geldiğini açıklamıştı. OG sunucudaki arkadaşlarına yazdığı mesajda bu gizli belgeleri yazmak için saatlerce uğraştığını da ifade ediyordu.

ABD'yi zora sokan gizli belge sızıntısı Discord'da başlamışABD’yi zora sokan gizli belge sızıntısı Discord’da başlamış

Pandemi döneminde başlamış

OG’nin belgeleri paylaştığı dönem tam da Covid-19 salgını sebebiyle insanların evlerine kapandığı bir döneme denk geliyor. Üyeler saldırgan şakalar yapıyor, boş muhabbetler ediyor, beraber film izliyor ve dua ediyorlardı. Öte yandan OG onlara dünyadaki meseleler ve gizli hükümet operasyonları hakkında da dersler veriyordu. Bir üyenin Washington Post’a aktardığına göre OG, içeriden edindiği bilgileri çevresindeki insanlarla payaşarak onları dış dünyanın tehlikelerinden koruyacağını düşünüyordu.

OG’nin sunucudakilerle paylaştığı deşifre edilmiş belgeler, ancak aylar süren sabıka kontrolünden geçmiş kişilerin görmeye yetkili olduğu bir dizi hassas belgeyi içeriyordu. Bunlar arasında yüksek rütbeli siyasi liderlerin nerede olduğu ve hareketleri hakkında çok gizli raporlar, askeri güçlerle ilgili taktik güncellemeler, jeopolitik analizler ve yabancı hükümetlerin seçimlere müdahale etme çabalarına ilişkin bilgiler bulunuyordu.

Deşifreyle başlattığı bu süreçte yorulmaya başlayan OG, artık yazmak yerine belgelerin fotoğraflarını çekmeye başladı. İşte bizim son günlerde konuştuğumuz Ukrayna’nın savaş taktikleri, Rus paralı asker grubu Wagner’in Türkiye ile silah satışı için görüştüğü ya da İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın yargı reformuna karşı protestocuları desteklemesi gibi kriz yaratacak bilgiler de bu çekilen fotoğraflar arasındaydı.

Sızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin'in savaş stratejisi ve MossadSızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin’in savaş stratejisi ve Mossad

Hükümete karşı karanlık duygular besliyormuş

Discord’daki grubun üyeleri, OG’nin başka bir ülkenin ajanı olmadığının altını çizmekle beraber belge krizinin sorumlusunun hükümete karşı karanlık görüşlere sahip olduğunu da belirtiyor. Buna göre OG, başta kolluk kuvvetleri ve istihbaratçılar olmak üzere hükümetten vatandaşları karanlıkta bırakmaya çalışan ‘uğursuz bir güç’ olarak bahsediyordu.

İnternetteki arkadaşlarına hükümetin ırkçı bir saldırganın Mayıs 2022’de Buffalo’da bir süpermarkete gerçekleştirdiği ve 10 siyahın ölümüne sebep olduğu saldırıdan haberdar olduğunu söyleyen OG, yetkililerin daha fazla ödenek alabilmek için bu katliamların yapılmasına izin verdiğini iddia ediyordu. OG’nin bu iddialarına yönelik herhangi bir kanıtın olmadığının da altını çizmek gerekiyor.

Bu arada OG’nin topluluğunun da karanlık bir tarafı vardı. Irkçı bir ima taşıyan Thug Shaker Central adlı bu sunucuda kaba şakalar yapmak ve hakaret etmek serbestti. Grupta ABD’nin dışında Avrupa, Asya ve Güney Amerika’dan da kişiler bulunuyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.