‘Binbir Surat’ banka müdürü 19 yıl kaçtı, 12 gün hapis yattı

Zimmetine para geçirdiği iddiasıyla 19 yıldır aranan ve ocak ayında yakalanan eski banka müdürü Elbeyi Alemdağ'ın 12 gün sonra tahliye edildiği ortaya çıktı. Suçlamalar zamanaşımı nedeniyle düştü.

Gündem 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Banka müdürü tam 19 yıldır aranıyordu.

İstanbul’da bir banka şubesinde müdür olarak çalışırken zimmetine 4,5 milyon dolar ve 500 bin sterlin geçirdiği iddiasıyla 19 yıl firari olarak aranan, Elbeyi Alemdağ’ın (61) davasının ‘zaman aşımından’ düşmesi nedeniyle tutuklandıktan 12 gün sonra tahliye edildiği ortaya çıktı.

Müşterilerine boş dekont imzalattırarak, zimmetine 4,5 milyon dolar ve 500 bin sterlin geçirdiği suçlamasıyla 19 yıldır aranan Elbeyi Alemdağ, sürekli kılık değiştirdiği için ‘binbir surat’ lakabıyla tanınıyordu. Dolandırıcılık Büro Amirliğine bağlı ekipler, zaman aşımı süresi dolmak üzere olan zimmet dosyasıyla ilgili çalışma yürüttü.

Emekli maaşını çekerken yakalandı

Şüphelinin sosyal medya üzerinden tanıştığı kadınların evlerinde kaldığı, sahte kimlik kullandığı ve sürekli kılık değiştirdiği belirlendi. Polis şüphelinin emekli maaşını farklı banka şubelerinden almaya devam ettiğini tespit etti. Son olarak Büyükçekmece’de bir evde kaldığı belirlenen şüpheliyi yakalamak için, banka şubeleri önünde önlem alındı. Banka şubesine giderek ATM’den parasını çekmeye çalışırken yakalanan Elbeyi Alemdağ, 6 Ocak’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Elbeyi Alemdağ’a yardım ettiği iddia edilen kardeşi S.A. 18 Kasım 2019 yılında beraat etmiş ve bu karar kesinleşmişti. Hakkında yakalama kararı olan Elbeyi Alemdağ hakkındaki dava dosyası ise ayrıldı. DHA’nın haberine göre İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Elbeyi Alemdağ hakkında, 10 Şubat 2022 tarihinde zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşme kararı verildi. Ancak kararı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi 14 Haziran 2022 tarihinde suçun basit mi, nitelikli zimmet mi olduğunun belirlenmesi için, kararı bozdu.

Suçlamaları reddetti

39 banka müşterisinin hesaplarını boşalttığı iddia edilen Elbeyi Alemdağ, çıkarıldığı mahkemede suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti 17 Ocak 2023’te verdiği kararda ise, her ne kadar sanık hakkında ‘Banka zimmeti’ suçundan dava açılmışsa da, suç tarihi nedeniyle 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre, zaman aşımı süresinin 15 yıl, uzamış zamanaşımının ise 22 yıl 6 ay olduğu belirtildi. Yargıtay uygulamaları dikkate alınarak, zaman aşımının dolduğu kaydedildi.

Sadece 12 gün hapiste kaldı

Mahkeme, atılı suçun durumu ve verilen karar dikkate alarak mağduriyetine sebebiyet verilmemesi açısından tahliyesine hükmetti. Alemdağ 17 Ocak’ta tahliye edilirken, firari olarak 19 yıl geçirdikten sonra, sadece 12 gününü cezaevinde geçirmiş oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.