Avrupa’da Budizm’i resmen tanıyan ikinci ülke Belçika oluyor

Dünya 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Budizm, Avrupa'da Avusturya'dan sonra Belçika'da da resmen tanınıyor.

Belçika’da federal hükümet Budizm’i resmi olarak tanıyan yasa tasarısını kabul etti. Böylelikle Avusturya’nın 1983’te kabul etmesinin ardından Budizm’i tanıyan ikinci Avrupa Birliği ülkesi olmaya hazırlanan Belçika, Budizm’e federal fonlardan yararlanma, resmi temsilcilere sahip olma ve okullarda Budizm ile ilgili dersler okutma gibi çeşitli hakların verilmesine olanak sağlayacak.

Belçika’da, hükümetin onayladığı tasarının parlamentodan geçmesi halinde resmileşecek kararın etkileyeceği kişi sayısı 150 binden fazla. Eğer karar resmileşirse, Budizm, 2002’de sekülerizm için kabul edilen tanımlama olan ‘mezhepsel olmayan felsefik bir organizasyon’ olarak tanınacak. 2006 yılında Belçika Budist Birliği’nin ilk başvuruyu yapmasıyla başlayan sürecin sonunda Budizm için federal bütçeden ayrılacak bütçe 1,2 milyon avro olacak.

Peki bu karar gündelik hayatta neleri değiştirecek? Resmileşince liman ve havalimanlarına, orduya, hapishanelere ve hastanelere Budizm temsilcileri atanacak. Yerel kurumlar kurulacak, resmi müfredatta Budizm’in yeri olacak ve her bölgede yerel bir Budist merkezi finanse edilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.