Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı: İsveç’ten netice görmemiz gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanacağını açıklarken, teröristler konusunda ödevini yapmadığını söylediği İsveç'e yönelik vetosunu yineledi.

Gündem 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
  • 10Haber news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yle görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini onaylayacağını açıkladı.

Finlandiya’nın, Madrid’deki NATO zirvesinde imzalanan 3’lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını kaydeden Erdoğan, “Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen, Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün, TBMM’deki onay sürecini başlatmaya karar verdik” dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederken, “Bence siz, her yerde, herkesle, görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu yapan tek kişisiniz. Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. İyi olan ilişkilerimizi sürdürüyoruz” derken İsveç için istekte bulundu: “Tabii bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk ve çok iyi ikili ilişkilerimiz var. Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği, İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi’nde kıyımız var. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’i veto etme konusundaki görüşünü yineledi. “İsveç ile olan görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz” diyen Erdoğan, “İsveç’ten 120 teröristi istedik, vermediler. Veremediler” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı ayrıca, sonraki sürecin İsveç’in atacağı adımlarla belirleneceğini söyleyerek, “İsveç’ten netice görmemiz gerekiyor” dedi.

Bu görüşmenin öncesinde de iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Fin mevkidaşı Pekka Haavisto’yla buluşmasını “Finlandiya Cumhurbaşkanı ziyareti öncesinde Fin Dışişleri Bakanıyla görüştük. NATO genişlemesini ele aldık. Deprem destekleri için teşekkür ettik” şeklinde duyurdu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.