Sözünü tutmayan bağışçılar ifşa edilebilir

‘Türkiye Tek Yürek’ sloganıyla düzenlenen ve 213 televizyon ve 562 radyondan yayınlanan depremzedelere yardım kampanyasında vaat edilen bağışların 41 milyar liralık bölümünün yatırılmaması tepki çekiyordu. Yerine gelmeyen vaatler için radikal bir çözüm gündemde

Gündem 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ille dayanışmak için 15 Şubat’ta 213 televizyon ve 562 radyondan ‘Türkiye Tek Yürek’ başlığıyla düzenlenen ortak yayında AFAD ve Kızılay’a verilmek üzere toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplanmıştı.

Deprem bölgesinin yeniden inşaası ve depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan yayında her biri 50 TL’den 9 milyonu aşkın SMS gönderildi. Yani yayında sadece SMS’le destek olanlar vatandaşlardan 450 milyon TL toplandı.

Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 14 Mart’ta yaptığı açıklamada, bugüne kadar yatırılan paranın tutarı 74 milyar 118 milyon 164 bin TL olduğunu söyledi. Bu açıklamaya göre 41 milyar 28 milyon 364 bin TL yatırılmadığı anlaşıldı.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre  yayına katılıp bağış yapacağını söyleyen kişilerin bazıları, farklı gerekçelerle bağışları yatırmadı. AFAD tarafından aranan bağışçılar, “Binam var, kamulaştırırsanız söz verdiğim parayı yatıracağım”, “Ani ödemem çıktı, ödeyemiyorum”, “Para bekliyorum, aldığımda ödeme yapacağım” ve “Konteyner alacağım veya kalıcı konutlara destek olacağım” gibi mazeretler sunarken AFAD ilerleyen dönemde vadettiği tutarı ödemeyen kurum ve kuruluşların listesini yayınlayabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.