Rönesans Rezidans’taki 55 kişi yok oldu: 6 Şubat’tan bugüne hüzünlü arayış

Rönesans Rezidans'ın enkazındaki 55 kişiden halen haber alınamıyor. 6 Şubat'taki depremde kaybolan yakınlarını arayanlar umutlarını tüketti ve morgları dolaşıyor. Bu sitede yaşayan 4 kişilik Emir ailesi de depremle birlikte yok olan ailelerden biri, yakınları en azından mezarları olsun istiyor.

Gündem 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ili enkaz altında bıraktı, çevre illerde de hasara neden oldu. Bu depremlerde resmi verilere göre 50 bin 399 kişi yaşamını yitirirken halen ulaşılamayan çok sayıda vatandaş var. Depremin ilk günlerinde enkazda yaşamını yitiren vatandaşların bir kısmının kimsesizler mezarlığına defnedildiği ailelerin çabalarıyla ortaya çıkarken, 6 Şubat’tan itibaren yakınlarından haber alamayanlar morgları, hastaneleri ve mezarlıkları dolaşmaya devam ediyor.

Depremin yıkıcılığını ortaya koyan Hatay’daki Rönesans Rezidans ise pek çok kişiye mezar oldu. Ama bunlardan 55’inin ortada henüz izi bile yok. Aileleri her yerde aradıkları yakınlarını hiçbir yerde bulamıyor. 250 daireli olan ve ‘cennetten bir köşe’ sloganıyla satışa sunulan Rönesans Rezidans da yaşayan Emir ailesi de 2 aydır haber alınmayan ailelerden yalnızca biri.

Aydın Emir, Şengül Emir, oğulları Demir Emir ve Güney Sabri Emir Rönesans Rezidans’ta yaşıyordu. 6 Şubat günü yıkıntıların altında kalan aileyi arayan Şengül Emir’in kardeşi Pınar Doğan Kılıç, Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz‘e yaşadıklarını anlattı.

“Depremin olduğu ilk gün bölgeye gittim ve enkaz kalkana kadar oradan hiç ayrılmadım. 3-5 jandarma dışında orada kimse yoktu. AFAD gibi kurumlar depremin ilk günlerinde yoktu, yanımızda kimseyi göremedim. Kurtarma ekipleri 5. günün sonunda çalışmaya başladı” diyen Kılıç, ilk üç gün çok büyük bir yangın olduğunu ve kendilerine Denizli’den itfaiyenin geldiğini söylediklerini aktardı. Gelenlerin bölgeye yabancı olduğu için suyu nereden dolduracaklarını bilmedikleri için depremzedelere sorular sorduğunu anlatan Kılıç, “Ben kalktım Ordu’dan deprem bölgesine gittim itfaiye ve kurtarma ekipleri günler sonra geldi. Biz gelebildiysek yardım da gelebilirdi” dedi.

Ablasına, eniştesine ve 2 yeğenine ulaşamadıklarını belirten Kılıç, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Mezarlıkları, yoğun bakımları ve hastaneleri gezdik. Aklımıza gelebilecek tüm ihtimalleri denedik ancak ulaşamadık. Rezidanstan çıkarılan bütün cenazelere baktık. O enkazdan çıkamadıklarına eminim. Büyük bir ihtimal enkazla birlikte kaldırıldılar. 17 gün boyunca deprem bölgesindeydim hiç kimse bir açıklama yapmadı, hâlâ da bize bir açıklama yapmadılar. En sonunda enkaz kalktı, umudumuz bitti. Biz şu an hayatta olduklarını düşünmüyoruz. Enkazlar tekrar bir incelense belki bir sonuç çıkar. Yakınlarımızın bir mezarları olsun istiyoruz.”

49 gündür kızını ve torununu arayan dede: En azından bir parmağı çıksın ona bile razıyız49 gündür kızını ve torununu arayan dede: En azından bir parmağı çıksın ona bile razıyız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.