Felaket ‘geliyorum’ mu diyor? Tunceli’deki deprem korkuttu

Yeni yıla girmeye saatler kala Hakkari’de yaşanan depremin ardından yılın ilk günü de depremlerle geçti. Tunceli 4.2, İzmir’de ise 3.1 ile sallandı. Pof Görür Tunceli’deki fayın 7 büyüklüğünde deprem üretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Gündem 2 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Yılın ilk günü Japonya’da meydana gelen 7.6’lık depremde hiçbir can kaybı yaşanmaması depreme dirençli kentler yaratmanın nasıl hayat kurtardığını göstermişken Türkiye’de üst üste meydana gelen iki deprem gözleri tekrar fay hatlarına çevirdi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, yılın ilk günü görece küçük bir depremle (4,2) sallanan Tunceli’ye özellikle dikkat çekti. Görür uzun süredir Tunceli’deki faya dikkat çekiyor, buranın 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söylüyor.

Türkiye bir deprem ülkesi ve ülkemizde depremin yaşanmadığı gün ve yer yok gibi. İşte yeni yıla girmeye saatler kala Hakkari Yüksekova’da 4.4 ve 4.5’lik iki deprem yaşandı. Bu bölgede hala çok sayıda ev ve ahır, derme çatma taşların üst üste konması ve dışlarının çamur veya tezekle sıvanmasıyla yapılıyor. O yüzde Hakkari Valiliğinin açıklamasına göre yılın son günü meydana gelen düşük şiddetli iki depremde bile 28 bina hasar gördü. Oysa Japonya’da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki dev deprem, ardından yaşanan tsunamiye rağmen sadece 4 can kaybıyla atlatıldı.

Tam Hakkari Yüksekova’daki depremi konuşuyorduk ki, yeni yılın ilk günü bu kez Tunceli sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) aktardığı bilgilere göre Tunceli’de 4.2 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin derinliği 8.7 km olarak kaydedildi. Bu Tunceli depreminin haftalar öncesinde Prof. Dr. Naci Görür’ün yaptığı uyarı ise dikkat çekiciydi.

Pülümür’e özellikle dikkat çekti

Görür geçen ay konuk olduğu canlı yayında ‘İlk kez açıklıyorum’ diyerek Tunceli ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Erzincan- Karlıova arasında bulunan fay hattının 7,4’e kadar deprem üretebileceğini söyleyen Görür ‘Tunceli tehdit altında’ demişti.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür dün Tunceli sallandıktan sonra yeni bir açıklama daha yaptı:

“Arkadaşlar, Süleymanuşağı Pülümür’de (Tunceli) 4,2 deprem oldu. Biliyorsunuz bu deprem en fazla korktuğumuz ve dikkat çektiğimiz Yedisu Fayı üzerinde oldu. Bu fay kırılmaya ve 7’nin üzerinde deprem üretmeye hazır. Ben bir müddettir Tunceli ve Pülümür’ e dikkat çekiyordum. Daha bu sabah bile söyledim. Bu yöredeki yerleşim alanlarına dikkat edilmeli gereken önlemler alınmalıdır. DEPREM DİRENÇLİ KENTLER İSTİYORUZ, sevgiyle.”

İzmir de sallandı

Türkiye’de depremsiz gün geçmiyor diyoruz ya, işte dün bir başka deprem haberi de ülkenin en Batısından, İzmir’den geldi. Dün İzmir’in Menemen ilçesinde de deprem meydana geldi. 3,1 büyüklüğünde depremin derinliği 7.32 kilometre olarak ölçüldü. Bu küçük deprem herhangi bir hasara neden olmadı.

Hakkari dün de sallandı

Önceki gün iki depremi art arda yaşayan Hakkari dün yine sallandı.

AFAD saat 22.54 sıralarında Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği ise yapılan açıklamada 9.46 kilometre olarak ifade edildi.

Japonya'da yılın ilk günü: 7.6 şiddetinde deprem, tsunami uyarısı yapıldıJaponya’da yılın ilk günü: 7.6 şiddetinde deprem, tsunami uyarısı yapıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.