Apple Watch ağrı tahmini de yapabiliyor

Yeni bir çalışma, Apple Watch'un orak hücreli anemi hastalığıyla özdeşleşen ağrı ataklarını önceden tahmin etmeye yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

Sağlık 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Duke ve Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, vazo-oklüzif krizleri (VOC) önceden tahmin etmek için dönüm noktası olabilecek yeni bir yönteme imza attı. VOC, oraklaşmış kan hücrelerinin hastanın damarlarındaki kan dolaşımını engellediği şiddetli ağrı ataklarıyla özdeşleşen duruma deniyor. Ağrılar öyle şiddetli bir hal alıyor ki bazı durumlarda hastaların hastaneye yatırılması gerekebiliyor. Genellikle tekrarlayıcı ve öngörülemez olan bu durum, organ hasarına kadar gidebiliyor.

Ancak bu yeni çalışma, Apple Watch’un veri toplama yeteneği sayesinde VOC’ların önceden tahmin edilebileceğini ve hastaların şiddetli ağrılar başlamadan önce tedavi altına alınabileceğini gösteriyor.

Çalışma kapsamında Temmuz ve Eylül 2021 tarihleri arasında Duke Üniversitesi’ndeki orak hücreli anemi merkezine başvuran 18 yaş ve üzeri hastalar ele alındı. Hastalara Apple Watch Series 3 takıldı ve ne zaman ağrının şiddetlendiğini hissetseler bir skor vermeleri istendi. Böylelikle araştırmacılar 15 bin 683 adet veri noktası topladı. Bu veri noktaları daha sonra yapay zeka modelleriyle analiz edildi. En başarılı model, ağrı skorlarını yüzde 84,5’lik bir doğruluk oranıyla tahmin etti.

Bununla birlikte Apple Watch’un bu konudaki gerçek veriminin belirlenmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Araştırmanın bulguları doğru çıkarsa, Apple’ın iş modelinde yeni bir çığır açılabilir. Her türlü her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz bu teknolojinin sağlık sektöründe nasıl bir rol oynayacağını görmek ilginç olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.