Avustralya’da felaket: Nehir ölü balıklarla kapandı

Avustralya'nın güneydoğusunda milyonlarca balık ölüsü kıyıya vurdu. Yetkililer ve bilim insanları balık ölümlerine nehirdeki oksijen seviyesinin azalmasının ve sıcak havanın neden olduğunu söylüyor.

Çevre 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Avustralya'daki sel felaketi ve aşırı sıcaklar, milyonlarca balığın ölümüne yol açtı. Fotoğraf: Graeme McCrabb / Avustralyalı yayın kuruluşu

Avustralya’da milyonlarca balığın ölümü, geniş çaplı sel felaketi nedeniyle olağanüstü bir durum yaşayan bölgede, üzerine sıcak hava dalgasının da patlak verdiği bir dönemde meydana geldi.

New South Wales eyaletindeki Temel Endüstriler Departmanı, bu ölümlerin muhtemelen sellerin azalmasıyla meydana gelen düşük oksijen seviyelerinden kaynaklandığını ve sıcak havanın da oksijene ihtiyaç duyan balıkların durumunu kötüleştirdiğini söylüyor.

Menindee kasabasının sakinleri ise ölü balıklardan yayılan kokudan şikayetçi. Bölge sakinlerinden biri, “Tam toparlanmaya başlamıştık ki bu olay meydana geldi. Kurumuş bir pisliğin içinde dolaşmamız yetmezmiş gibi bir de çürümüş balık kokusu alıyoruz. Koku korkunç, üstüne tüm o ölü balıkları görmek de korkunç” diyor.

Benzeri balık ölümleri geçen aylarda Türkiye’de de sık sık yaşandı, nedeni de aynıydı. Kuraklık nedeniyle nehirlerdeki su ve onunla birlikte oksijen de azaldığı için nehirlerdeki ve göllerdeki balıklar toplu halde öldü.

Polis güçleri, bu hafta yapılacak büyük çaplı temizlik çalışmalarını koordine etmek üzere Menindee’de acil durum operasyon merkezi kurdu. Öte yandan uzmanlar ve devlet kurumları, Avustralya’nın aşırı yağış ve sıcaklığın yanı sıra, daha tehlikeli yangınlar yaşamaya devam edeceği konusunda uyarıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.