Bir medya komedisi: Onlarca site Erdoğan’a kullanmadığı cümleyi söyletti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisinin açılışında konuşurken tarihe geçecek zincirleme medya 'faciası' yaşandı. Erdoğan'ın söylemediği “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz” cümlesi onlarca haber sitesinde manşet oldu. Şaşkınlıkla okuyacaksınız

Gündem 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bandırma Eti Maden Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törendeki konuşması, internet haber sitelerinde “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz” cümlesiyle manşet oldu.

Oysa, Erdoğan daha önceki konuşmalarında sıklıkla “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına girdik” diyordu. Bu nedenle, “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz” cümlesinin doğruluğunu 10Haber sitesi olarak teyit etmek istedik.

Öncelikle, tüm haber sitelerinde yer alan “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz” cümlesinin Cumhurbaşkanlığı’nın sitesine konulan Erdoğan’ın konuşma metninde yer almadığını farkettik.

Oysa Hürriyet gazetesinin sitesinde, ilgili cümlenin yer aldığı satırılar şöyleydi: “Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına çıkarma hedefimize, sıkı sıkıya bağlıyız. Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz. Ne küresel sağlık ve güvenlik krizleri ne yaşadığımız tabii afetler ne de önümüze çıkartılan diğer engeller bizi bu hedeften uzaklaştırabilir.”

Konuşmanın Hürriyet internet sitesinde yer aldığı hali.

Yukarıdaki cümleleri sonrasında 10’larca sitenin aynı şekilde kullanıp aynı şekilde başlık attığını farkettik. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı metinde olmayan cümleyi bu kez Erdoğan’ın konuşmasının videosunun izleyerek takip ettik. Söz konusu cümleleri Erdoğan kullanmıyordu.

Erdoğan’ın konuşmasını videodan (görüntünün ilgili bölümü haberin girişinde) canlı izlediğimizde, “Türkiye Yüzyılı vizyonuyla…” diye başlayan cümleyi kullandığını, “Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz” cümlesini ise kullanmadığını tespit ettik.

Bir başka “tuhaflık” Sabah gazetesinin internet sitesinde yer alıyordu.

Sabah’ın manşeti şöyleydi: “Dünyada söz sahibi ülkeler arasındayız”

Herkesin kullandığı bu cümleyi de değiştiren Sabah gazetesi, haberine bir de video eklemişti. Fakat, bu video da izlendiğinde Erdoğan’ın “Dünyada söz sahibi ülkeler arasındayız” cümlesini kullanmadığı görülüyor.

Erdoğan’ın kullanmadığı o cümleyi manşetlerine taşıyan bazı haber sitelerinin ekran görüntüleri şöyle:

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı: Ne işe yarayacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.