Borçlu Demirören, İstiklal’deki AVM’sini Denizbank’a devretti

Borcunu ödemediği için birçok gayrimenkulünü Ziraat Bankası’na devreden Demirören’in İstiklal Caddesi’ndeki AVM’si de aynı nedenle Denizbank’ın oldu. Mülkün yeni sahibi olan Denizbank, AVM’nin “Demirören İstiklal AVM” olan adını da “İstiklal AVM” olarak değiştirdi.

Ekonomi 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Son yıllarda yükümlülüklerini yerine getirmediği için başı bankalarla sık sık derde giren Demirören Grubu bu kez de Denizbank’a borcunu ödeyemediği için İstanbul’un Beyoğlu semtindeki Demirören AVM’yi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli NBD’nin (National Bank of Dubai) sahibi olduğu Denizbank’a devretmek zorunda kaldı.

Denizbank’a yakın kaynaklar, Demirören Grubu ile yapılan anlaşmayla AVM’nin devralındığını belirterek, “Böylelikle alacağımız kalmamış oldu ve el sıkıştık. Anlaşma geçen yıl imzalandı. O günden buyana AVM’yi biz yönetiyoruz ve kira tahsilatlarını biz yapıyoruz” dedi. Mülkün yeni sahibi olan Denizbank, AVM’nin “Demirören İstiklal AVM” olan adını da “İstiklal AVM” olarak değiştirdi. AVM’nin yeni adı “İstiklal AVM” olarak tescil ettirilirken eski internet sitesi “demirorenistiklal.com” da kapatıldı ve yeni internet sitesi “istiklalavmtr.com” oldu.
Demirören Alışveriş Merkezi’nin ismini, 16.11.2022 tarihinde “İstiklal Alışveriş Merkezi” olarak tescil ettiren Denizbank’a bağlı şirketin ismi, turkpatent.gov.tr kayıtlarında “Ekspres Bilgi İşlem ve Ticaret Anonim Şirketi” olarak geçiyor. Şirketin adresi ise “Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Denizbank 141 9 Şişli İstanbul” olarak belirtilmiş. Yani şirket Denizbank Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu binada bulunuyor.
Doğan Medya Grubu’nu satın almak için 2018 yılında Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolar kredi kullanan Demirören Holding bankaya teminat olarak İstanbul Göktürk Mahallesi Kemer Country’de yer alan ve üzerinde golf sahalarının olduğu imar izinsiz arazileri ipotek ettirmişti. Borç ödenmeyince de araziler Ziraat Bankası’na devredilmişti. Ardından arazilerin imar izninin bulunmadığı ve Ziraat Bankası’nın bu nedenle teminatsız kaldığı anlaşılınca aksi mahkeme kararına rağmen araziler imara açılıp TOKİ iştiraki Emlak Konut şirketine devredilmişti. Emlak Konut’un, konut projesi için arazilere iş makinası sokması nedeniyle Kemer Country sakinlerinin çadır kurarak başlattığı direniş halen sürüyor. Demirören Holding, Kasım 2022’de ise ödemediği krediler nedeniyle Bağcılar’daki 30 yıllık medya binasını da Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na devretmişti.

Davalara konu olmuştu

Demirören Holding tarafından 2006 yılında yapımına başlanan ve 2011 yılında tamamlanan Demirören İstiklal AVM hem inşa sürecinde hem de öncesinde çeşitli tartışmaların odağında yer almıştı.
Alışveriş merkezinin yer aldığı parseldeki yapı; 1913 yılında ilk olarak “Gamo” adıyla bir salon olarak kuruldu. 1914 yılında “Lüksemburg”, 1930 yılında “Glorya” ve 1933 yılından inşaat başlayıncaya kadar da Saray Sineması olarak varlığını sürdürdü.
2006 yılında yapımına başlanılan Demirören AVM, uluslararası koruma mevzuatının aksine yapılaşması, inşaatı sırasında hemen yanı başındaki Ağa Cami’ye zarar verdiği, ek olarak 3 kat ilave edilerek komşuluğundaki I. derece tescilli yapı olan Cercle d’Orient ya da diğer adıyla Büyük Kulüp binasından yaklaşık 2 kat daha yüksek olduğu gerekçesiyle çokça eleştirilmiş, davalara konu olmuş ve kamuoyunda tartışılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.