İddia: Deprem bölgesinde en düşük ücret 20 bine dayandı

İddiaya göre deprem bölgesinde işverenler çalıştıracak işçi bulamıyorlar. İşgücü karaborsaya düşünce asgari ücret 20 bin liraya dayandı.

Ekonomi 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İddiaya göre deprem bölgesinde işverenler çalıştıracak işçi bulamıyorlar.

Sabah Gazetesi’nden Feride Cem’in haberine göre depremden sonra hızla üretime başlayan pek çok fabrika çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Cem’in kaynaklarının iddiasına göre fabrikalar siparişleri yetiştirmek için diğer fabrika çalışanlarına teklif götürüyorlar.

Konu ile ilgili olarak işverenler tarafından Cem’e yapılan açıklamada şu sözler kullanıldı:

“Göç nedeniyle çalıştıracak eleman bulmakta zaten zorlanıyoruz. Bunun üstüne bir de çalışanlarımızı elimizden almaya çalışan fabrikalar var. İşçilerimize ‘Bizimle çalışırsan gündüz 100 TL, gece vardiyasında da 250 TL fark veririz’ diyorlar. Bu centilmenliğe yakışmıyor. Bu farkı veremeyecek çok firma var. Nitelikli personelimizi kaybetmemek için yaşadığımız büyük zorluğa rağmen maaşlarına ciddi zamlar yapıyoruz. Asgari ücret kendiliğinden 15-20 bin liraya dayandı. İşçilerimizin makul ücret artış taleplerini imkanlarımız nispetinde karşılıyoruz. Nitelikli elemanda ise çok daha yüksek rakamlar söz konusu”

Gece çalışana ek olarak 250 lira daha verilebileceği iddia edildi. Bu durum hakkında da işverenler Cem’e açıklamalarda bulundular. Söz konusu açıklamada ise şöyle denildi:

“Bu durum uzun vadede esnafa da zarar verecek. Fırıncı, berber, kafe-restoran gibi küçük işletmeler çalıştıracak adam bulamayacak. Çünkü burada çalışan kişiler ‘gider fabrikada çalışırım en az 15 bin lira alırım’ diyecek. Bunu verecek sanayici sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.