Borsada moraller bozuk: 5 bin puanın altına indi

Küresel bankacılık piyasalarındaki endişeler nedeniyle Borsa İstanbul 100 endeksi, haftaya yüzde 0,33 azalışla 5 bin 119 puandan başlarken, akşam saatlerinde düşüş hızlandı ve 15 işlem günü sonra yeniden 5000 puanın altına geriledi. Bankacılık endeksinde ise kayıp yüzde 3'ü aştı. 

Ekonomi 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Küresel bankacılık piyasalarındaki endişeler nedeniyle Borsa İstanbul’da geçen hafta başlayan düşüş eğilimi devam ediyor. BIST 100 endeksi, dün gün genelinde düşüş eğilimli hareket ederken, akşam saatlerine doğru kayıp hızlandı ve endeks 27 Şubat’tan sonra ilk defa 5000 puanın altını gördü. Endeks dünü yüzde 3,13 düşüşle 4975 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, açılışta önceki kapanışa göre 16,86 puan ve yüzde 0,33 değer kaybederek 5 bin 119 puana geriledi. Endeks, sonrasında da düşüş eğilimini sürdürürken, gün içerisinde en yüksek 5 bin 137 puanı, en düşük 4 bin 974 puanı gördü. Borsanın lokomotifi olan bankacılık endeksi yüzde 1,92 azalış kaydederken, kapanışta kayıp yüzde 3’ü aştı.

Analistler, küresel pay piyasalarında, bankacılık sektöründeki sıkıntıların devam edebileceğine ilişkin endişelerle negatif bir seyrin öne çıktığını belirterek, konuyla ilgili gelişmelerin ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü açıklanacak para politikası kararlarının yatırımcıların odağında yer aldığını söyledi.

Sektörel bazda bakıldığında spor endeksinin yüzde 1’lik değer artışının haricinde negatif seyir devam etti. İnşaat ve ulaştırma ise yatay kalan sektörler oldu. Petrokimya, bankalar, mineral ürünleri ve gıda, kapanışa doğru yüzde 2 bandında düşüşle borsayı aşağı çeken sektörler oldu. Ana sektörler arasında sınai, hizmet ve finansallar, yüzde 1,5-2 bandına düşüşe sahip.

BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında FENER, tavan fiyatına yakın değerini koruyarak 58 TL bandında işlem gördü ve en çok kazandıran hisse oldu. Ardından ISDMR, yüzde 8,5 yükselişle gelirken SMRTG, yüzde 5 değer artışıyla en çok yükselen hisselerin başında yer aldı. BIOEN, GUBRF ve MAVI payları bugün yüzde 5 bandında düşüş görerek en çok kaybettiren ilk 3 hisse olarak kaydedildi.

Borsa İstanbul genelinde AKFYE ile birlikte CLEBI, ANELE ve DGGYO, tavan fiyatına ulaşarak en çok kazandıran hisseler oldu. BTCIM, ATLAS, DEVA ve BRKSN ise bugün en çok değer kaybeden hisselerin başında yer aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.