Merkez’in müdahalesine rağmen dolar 32 TL’yi test etti

MB'nin müdahalesine rağmen TL'deki düzenli değer kaybı bir miktar daha hızlandı. Güne 31,711 liradan başlayan dolar rekor seviyesini 32 liranın üzerine çekti. Ons altın tarihi zirvesinin ardından hafif gerilerken gram altın rekorunu yeniledi.

Ekonomi 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Döviz kurlarında yukarı yönlü hareket sürüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Temmuz ayından bu yana ilk kez dün TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaptı. TCMB internet sitesinde yer alan bilgiye göre dün 475 milyon dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yapıldı. Merkez Bankası’nın bu kararına rağmen döviz kurlarında yukarı yönlü hareket sürüyor. TL’deki düzenli değer kaybı bir miktar daha hızlandı. Yükseliş trendine devam eden dolar/TL, 31,71 ile güne başladı. Dolar saat 09:20 itibariyle yüzde 0,39 yükselişle 31,711 liradan işlem görürken, açılış sonrasında 32,0357 TL’ye kadar yükseldi ve böylelikle rekor seviyesini 32 TL’nin üzerine çekti. Öğlen saat 13:44’te yüzde 0,44’lük artışla 31,727 liraya çıktı. Euro/TL ise sabah aynı saat itibariyle yüzde 0,33’lük yükselişle 34,48 lira seviyelerinde seyrederken öğlen aynı dakikalarda yüzde 0,29’luk artışla 34,558 liraya geldi. Eylül başından bu yana düzenli olarak değer  yitiren TL sadece mart ayının ilk dört gününde yüzde 1,4 değer kaybetti. TL ocak ayında yüzde 2.7, şubatta yüzde 2.9 kayıp yaşamıştı.

Merkez Bankası bankacılarla görüştü

Reuters’a konuşan iki bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre TCMB yetkilileri dün bankalarla son günlerde piyasada artan döviz talebi hakkında görüştü. Bir bankacılık kaynağı TCMB’nin görüşmede bankalara “gereksiz döviz talebine” dikkat etmesini söylediğini belirtti ve “TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu” dedi. İki bankacı artan döviz talebini mart sonundaki yerel seçimler öncesinde oluşan “psikolojik” olarak niteledikleri talebe bağlarken bunun da “gereksiz bir talep” oluşturduğunu belirtti.

Mayıs seçimleri sonrası bir ilk

Bloomberg’den Aslı Kandemir ve Kerim Karakaya’nın “TCMB seçimden önce lirayı desteklemek için harekete geçti” başlıklı haberine göre de TCMB, döviz işlem limiti tanıdı ve vadesi üç aydan kısa vadeli forward sözleşmelerden kaçınmalarını istedi. Bloomberg haberinde “TCMB bu ayki yerel seçimler öncesinde Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı nedeniyle harekete geçti” denilirken, dün gece bazı TL cinsi ticari krediler için aylık büyüme sınırlarını düşürüldüğü ve temmuzdan beri dün ilk kez TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirildiği aktarıldı. Bu iki karar, beklentilerin üzerinde açıklanan şubat ayı enflasyon verisi ile rezervlerde yaşanan erimenin ardından Türk lirası üzerinde yeni bir satış baskısı oluşması üzerine alındı.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, bunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferi ile sonuçlanan geçen yılki genel seçimden bu yana Merkez Bankası’nın bankalara ilk sözlü uyarısı olduğunu belirttiler. TCMB konu hakkında yorum yapmadı.

Ons altın hafif geriledi

Altının ons fiyatı tarihi zirvesinin ardından hafif gerilerken gram altın fiyatı dolar/TL’deki yükselişle rekorunu yeniledi.
Ons altın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağı beklentileri ile dün tarihi zirve seviyesini 2141 dolara yükselmesinin ardından bugün hafif geriliyor. Bugünkü işlemlerde 2130 dolara kadar yükselen ons altın, saat 13:44 itibarıyla yüzde 0,18 düşüşle 2125,85 dolarda işlem gördü. Gram altın ons altın ve dolar/TL’deki yükselişle tarihi rekorunu 2175 liraya çekti. Gram altın aynı dakikalarda yüzde 0,31 primle 2169 liradan alıcı buldu. Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları çeyrek altın 3.546,26 lira, yarım altın 7.092,52 lira, Cumhuriyet altını 14.142 lira, gremse altın 38.179,00 liradan satılıyor.

Borsa da düşüş sürüyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne önceki kapanışa göre 4,22 puan ve yüzde 0,05 değer kaybederek 8.856,29 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,71 ve holding endeksi yüzde 0,13 azalış kaydetti. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,31 değer kaybederek 8.744,58 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 115,93 puan azalırken, toplam işlem hacmi 108,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,89 ve holding endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,24 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 6,04 ile bilişim oldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi için acele edilmeyeceği sinyalini vermesinin piyasalarda oynaklığı arttırdığını belirterek, yurt içi piyasalarda satış ağırlıklı seyrin hakim olduğunu kaydetti.

Borsa günü düşüşle kapattı, altın yükseliyorBorsa günü düşüşle kapattı, altın yükseliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.