Merkez Bankası rezervlerine Suudiler omuz verdi

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, Suudi Arabistan'dan gelen 5 milyar dolarlık mevduatın da desteğiyle geçen hafta 6,5 milyar dolar artışla 126,5 milyar dolar oldu.

Ekonomi 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ekonomi yönetiminin seçim öncesinde döviz kurlarında artış olmaması yönündeki hedefine bir katkı da Suudilerden geldi.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri Suudi Arabistan’dan gelen 5 milyar dolarlık mevduatın da desteğiyle geçen hafta 6,5 milyar dolar artışla 126,5 milyar dolar oldu. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı geçen hafta pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girmişti.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre, üç bankacının TCMB bilanço verilerinden yaptığı hesaplamalara göre net uluslararası rezervler ise geçen hafta yaklaşık 6 milyar dolar artışla 25 milyar dolara çıktı.

Merkez Bankası rezervlerinde sınırlı düşüş

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 10 Mart itibarıyla 120 milyar dolara inmişti. Toplam 5 haftada yaşanan 9.6 milyar dolarlık düşüşün ardından geçen hafta rezervler depremden sonra ilk kez gerilemişti. Rezervin son haline ilişkin resmi veriler yarın saat 14:30’da açıklanacak.

TCMB’nin 4 ülkeyle toplam 27,9 milyar dolarlık swap anlaşması var

TCMB’nin Çin Merkez Bankası ile yaklaşık 6 milyar dolar karşılığı yuan-TL, Katar Merkez Bankası ile yaklaşık 15 milyar dolar karşılığı riyal-TL, Güney Kore ile imzalanan yaklaşık 2 milyar dolar karşılığı won-TL, Birleşik Arap Emirlikleri ile de yaklaşık 4,9 milyar dolar karşılığı dirhem-TL swap anlaşması bulunuyor. Böylece TCMB’nin swap anlaşmalarının büyüklüğü toplam 27,9 milyar dolara ulaştı.

Merkez’in rezervlerinde deprem sonrası sert düşüş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.