Trump’tan ‘sus payı’ davasını gösteriye dönüştürme planı: Ters kelepçelenmek istiyor

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, Stormy Daniels'a 2016'da 130 bin dolar verdiği gerekçesiyle yargılandığı davada adliyeye kelepçeli gitmek istiyor. Trump'ın kelepçelenme meselesini 2024 seçim kampanyasının bir parçası haline getirmek istediği belirtiliyor.

Dünya 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, dava meselesini sadece yemek aralarında ve golf eğlencesinde ele alıyor.

Erotik film yıldızı Stormy Daniels, 2016 seçimleri öncesi çeşitli medya kuruluşlarını arayarak, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ile 2006’da yaşadığını iddia ettiği cinsel ilişkinin görüntülerini satmayı teklif etmişti. Trump ise o dönemki avukatı Michael Cohen aracılığıyla Daniels’a sessiz kalması için 130 bin dolar ödemişti. Aslında yapılan bu ödeme yasa dışı olmasa da kayıtlara “yasal harcama” olarak geçirildiğinden savcılara, Trump’ı vergi dolandırıcılığı ve resmi kayıtlarda sahtecilik gibi sebeplerden suçlama fırsatı doğdu.

Şimdi New York’ta bir savcı, ‘Büyük Jüri’den Trump’ın bir ceza davasında yargılanıp yargılanmayacağına dair karar vermesini istiyor. Eğer ‘Büyük Jüri’ yargılama yapılmasına karar verirse Trump’a ağır ceza davası açılacak. Bu da eski ABD Başkanı’nın hiç değilse usulen de olsa tutuklanması anlamına gelecek.

Tabii Trump da hakkında yürütülen bu soruşturmayı da, tutuklanma ihtimalini de bir siyasi propaganda fırsatı olarak kullanmak istiyor. O yüzde Trump’ın resmen suçlanması halinde dava için mahkemeye çıkarken kelepçelenmek istediği iddia edildi. Trump’a yakın kaynakların aktarımına göre, hakkında dava açılması durumunda parmak izi ve sabıka fotoğrafı için yetkililere teslim olması gereken eski başkanın her şeyi bir “gösteriye dönüştürme” ihtimali var.

Trump’ın elleri arkadan kelepçelenmiş halde mahkemeye götürülmek istemesinin arkasında birden fazla neden yatıyor. Bunlardan biri haksız gördüğü kovuşturmaya meydan okumak, diğeri de 2024’te yapılacak seçimler için tabanını harekete geçirmek. Ama kaynaklara göre en önemli sebep, Trump’ın duruşmaya video bağlantısıyla katılmak ya da adliyeye gizlice girmek gibi bir eylemde bulunmasının kendisini zayıf ya da ezik göstereceğinden endişe duyması.

Suikasta kurban gitmekten endişelenmiyor

Hukuk ekibi ise Trump’ın duruşmaya bizzat gitmesi fikrine karşı çıkıyor ve Birleşik Devletler Gizli Servisi tarafından dile getirilen güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, duruşmaya gidecekse bile gizlice teslim olması gerektiğini savunuyor. Ne var ki Trump bu yaklaşımı reddediyor. Yakın çevresine suikasta kurban gitmeyi önemsemediğini, aksine öyle bir durumda “şehit” olacağını söylediği öne sürülüyor. Hem vurulup yaralanması halinde 2014 seçimlerini kazanma ihtimalinin de artacağını düşünüyor.

Danışmanları ise Trump’ın hakkında hazırlanan iddianamenin hukuki açıdan ne anlama gelebileceğini kavrayıp kavramadığından emin değil. Kaynaklara göre Trump’ın içinde bulunduğu durumu ya Mar-a-Lago’daki öğle ve akşam yemeklerinde ya da Palm Beach’teki tatil köyünde golf oynarken değerlendiriyor.

Buna ek olarak Trump’ın davayı nasıl açık bir meydan okumaya çevirebileceğine odaklandığı ve ağır cezai suçlamalarla karşı karşıya kalmaktan çekinmediği ifade ediliyor. Üstelik bu davanın MAGA (Amerika’yı Yeniden Harika Yapma) tabanını öfkelendireceğine ve Cumhuriyetçi Parti’ye mensup siyasetçilerin kendisini savunmak için sıraya gireceğine inanıyor.

Tutuklanacağını söyleyen Trump, destekçilerini protestoya çağırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.