Çanlar Barcelona için çalıyor! UEFA’dan kırmızı kart çıkabilir

Savcılık ve İspanya Futbol Federasyonu'ndan sonra UEFA, eski İspanya Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira'ya ait şirkete ödeme yaptığı tespit edilen Barcelona hakkında soruşturma başlattı.

Spor 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Barcelona Hem İspanya Futbol Federasyonu hem UEFA tarafından soruşturuluyor.

La Liga’da geçen haftasonu en yakın rakibi Real Madrid’i 2-1 yenerek puan farkını 12’ye çıkaran Barcelona’nın başı eski İspanya Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira soruşturmasıyla dertte. Bir yandan savcılık soruşturması sürerken İspanya Federasyonu’ndan sonra UEFA da konuyla ilgili müfettiş görevlendirdi.

Barcelona, 2001-2018 yılları arasında İspanya Hakemler Birliği Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira’ya ait Dasnil 95 SL adlı şirkete ödeme yaptı. Negreira, 1994-2018 yılları arasında hakem camiasında görev yapan bir isimdi.

İspanya Maliye Bakanlığı, vergi kaçırıldığı şüphesiyle Negreira’nın sahibi olduğu şirketle ilgili hesapları inceledi. İncelemede Barcelona’nın Negreira’nın şirketine ödeme yaptığı ortaya çıktı. Vergi Dairesi’nin hazırladığı raporda, “Barcelona, Tahkim kararlarının kendilerine karşı olmayacağından emin olmak için ödeme yaptı” ifadesi bulunuyor.

Barcelona, ligde lider ama İspanya’da zor günler geçiriyor.

Hem Negreira hem de Barcelona kulübü ödemelerin yapıldığını kabul ediyor. Barcelona lehine bir şey yapılmadığını savunan Negreira, futbolcuların hakemlere nasıl davranmaları gerektiği konusunda danışmanlık yapıldığını söylüyor. Barcelona ise aldıkları danışmanlık hizmetinin profesyonel kulüplerde yaygın bir uygulama olduğunu savunuyor.

Savcılık: Dava için yeterli delil var

Barcelona Savcılığı, konuyla ilgili yürüttüğü soruşturma sonrasında Negreira dışında Barcelona Kulübüne, eski başkanlardan Jose Maria Bartomeu ve Sandro Rosell’a karşı dava açmak için yeterli delil olduğuna kanaat getirdi. Barcelona’nın 2001-2018 yılları arasında toplamda 7,3 milyon euroyu Hakem Teknik Kurulu’na ödediği öne sürülüyor. İddiaya göre bu para karşılığında maçı yöneten hakeme göre oyunculara davranışları konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

Yolsuzluk, kulüp yönetiminde usulsüzlük ve sahte ticari belge düzenlemek suçlamalarında bulunan savcılık, dava açılması için yasal girişim başlattı. İspanya kanunlarına göre söz konusu suçlar 6 aydan 4 yıla kadar hapis, 1 yıldan 6 yıla kadar özel ticari işlerden men ve para cezası içeriyor.

Barcelona küme düşebilir

İspanya Futbol Federasyonu da, söz konusu iddialarla ilgili soruşturma açtı. Mevcut disiplin yönetmeliğine göre, çıkar sağlamak için hakemlere para ödediği tespit edilmesi halinde Barcelona’ya para cezasının yanı sıra küme düşürülme, hatta 5 yıla kadar liglerden men edilme cezası verilebilecek.

İspanya’da bu gelişmeler yaşanırken Barcelona’ya UEFA’dan kötü haber geldi. UEFA’dan yapılan açıklamada, Disiplin Yönetmeliği’nin 31. maddesi uyarınca etik ve disiplin müfettişlerinin Barcelona olayını soruşturmak için görevlendirildiği açıklandı. Soruşturma sonunda Barcelona’nın gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi’nden men cezası alabileceği de iddia ediliyor.

Barcelona’nın en başarılı dönemi

Toplamda 26 şampiyonluğu bulunan Barcelona’nın en başarılı dönemi ise 2000 yıllardan sonraya dayanıyor. Katalanlar, 10 şampiyonluğu soruşturma açılan dönemde kazandı.

La Liga’ya bağlı 1.ve 2. Lig’de 42 takım bulunuyor. Real Madrid ve Barcelona dışındaki 40 takım, şubat ayında ortak bir bildiri yayınlayarak iddialarının “son derece ciddi olduğu” olduğunu ve gerekli soruşturmasının yapılmasını istemişti.

Şampiyonlar Ligi finalinin topunda İstanbul motifleri var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.