Elazığ’da kuraklık nedeniyle sular çekildi, 83 yıllık tren istasyonu gün yüzüne çıktı

Son 22 yılın en kurak ocak ayının yaşandığı Türkiye'de barajlardaki su miktarı kritik seviyelere kadar indi. Elazığ'daki Keban Baraj Gölü'nün suyu da kuraklık nedeniyle çekildi. Bu çekilme sonucunda ise 83 yıllık bir tren istasyonu ortaya çıktı.

Çevre 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Eski tren istasyonu nostaljik değerinden dolayı görenlerin ilgisini çekiyor.

Merkeze bağlı Yünlüce köyü sınırlarındaki tren istasyonu, yazılı ve sözlü kaynaklara göre 1940’ta yapılmıştı. 1974’te de Keban Baraj gölünün su tutmaya başlamasıyla sular altında kalmıştı.

Bu sene yaşanan kuraklık sonucunda ise baraj sahasındaki su, yaklaşık 550 metre çekildi. Bu da, tren istasyonunun tam 49 yıl sonra yeniden ortaya çıkmasını sağladı.

Harabeye dönmesine ve sadece bazı duvar kısımlarının ayakta durmasına karşın istasyon, nostaljik değerinden dolayı görenlerin ilgisini çekiyor.

İstanbul barajları alarm veriyor: Son 11 yılın en düşük seviyesinde

‘Madenler, buradan vagonlara yükleniyordu’

Yünlüce sakinlerinden Şaban Ayar, tren istasyonuna ilişkin şunları anlattı:

“İstasyonun aktif olduğu dönemlerde köyümüz çok daha kalabalıktı. Ayrıca o dönemlerde bölgeden çıkarılan madenler buradan vagonlara yükleniyordu. Zamanında bölgeyi baraj suları alınca tren istasyonu da buradan ileride Muratbağı köyü var, oraya taşındı. Burada tarihi bir geçmiş var, insanlar geliyor, bir nevi geçmişe yolculuk yapıyorlar. Anılar, eski hatıralar var, gelip burada zaman geçiriyorlar.”

İstanbul ve Bursa’daki barajlardan kötü haber

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.