Yağmurun bir faydası da oldu, İstanbul’da barajlar yükseldi

İstanbul'da ciddi hasara ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği sele neden olan sağanak diğer yüzünü barajlarda gösterdi. Aylardır alarm zilleri çalan barajlarda su seviyesi uzun zaman sonra yükseldi.

Çevre 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul bu hafta aşırı yağışın neden olduğu selle mücadele etti. Özellikle Başakşehir, Arnavutköy, Küçükçekmece gibi ilçelerde etkisini gösteren sağanak 2 can aldı. Çok sayıda ev ve iş yeri su altında kaldı. Ancak kötü haberlerin yanı sıra yağışların bir de öteki yüzü vardı: Barajlar.

İklim kriziyle birlikte derinleşen kuraklık bu yaz İstanbul’u da kasıp kavurdu. Bununla birlikte barajlar da alarm vermeye başladı ve uzmanlar peş peşe su tasaruffu uyarısında bulundu. Bu yağışlarla birlikte barajların da dolması beklendi ancak sağanak yüksek beklentiyi karşılamasa da aylardır ilk defa artış yaşandı. Yağışlardan önce yüzde 27.88 olarak ölçülen doluluk oranı İSKİ verilerine göre bugün yüzde 28.03 olarak ölçüldü.

İstanbul’a su sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı son yağışlarla artış gösterdi. İSKİ verilerine göre, doluluk oranı Alibeyköy’de yüzde 16.98,Terkos’ta yüzde13.83, Elmalı’da yüzde 17.9, Darlık Barajı’nda yüzde 42.13, Ömerli’de yüzde 59.47, Büyükçekmece’de yüzde 6.65, Sazlıdere’de yüzde 12.67, Istrancalar’da yüzde 34.5, Kazandere’de yüzde 9.92 ve Papuçdere’de yüzde 5.49 olarak kayıtlara geçti.

Selin İstanbul’da bıraktığı büyük hasarSelin İstanbul’da bıraktığı büyük hasar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.