İranlı yıldız Alidoosti’nin yasaklı filmi MUBI’de gösterimde

İran'daki rejim karşıtı gösterilerde gözaltına alınan ünlü oyuncu Taraneh Alidoosti’nin başrolde oynadığı ve ülkesinde yasaklanan filmi 'Leyla'nın Kardeşleri' yarın MUBI'de gösterilecek. Filmde İranlı kadınların ülkesinde yaşadıkları dram anlatılıyor.

Kültür Sanat 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Leyla'nın Kardeşleri' Cannes Film Festivali'nde Fipresci ödülü kazanmıştı.

Türkiye’de Filmekimi’nde gösterilen, 75. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışıp Fipresci ödülü kazanan, Saeed Roustayi’nin yönettiği ‘Leyla’nın Kardeşleri’ filmi dijital film platformu MUBI’de seyirciyle buluşacak. İran’daki rejim karşısı gösteriler sırasında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan Taraneh Alidoosti’nin başrolde oynadığı filmde, İran’a yönelik ambargolar nedeniyle insanların yaşadığı sıkıntılar ve 40 yaşındaki Leyla’nın etrafındaki çürümüş düzenle kıyasıya mücadelesi anlatılıyor. Asghar Farhadi’nin ‘Satıcı’ ve ‘Elly Hakkında’ filmleriyle yıldızı parlayan Taraneh Alidoosti’nin canlandırdığı Leyla, dört erkek kardeşini ayağa kaldırmaya çalışırken, bir yandan da ataerkil tahakküme karşı bir mücadele veriyor.

Oyuncu İran’daki gösterilere destek için başı açık fotoğrafını paylaşmıştı.

İran’daki gösterilerde gözaltına alınmıştı

Cannes gibi prestijli festivallerdeki başarısına karşın, ülkesi İran’da yasaklanan ‘Leyla’nın Kardeşleri’, İran’da görmezden gelinen kadınların statükoyla mücadelesini beyazperdeye taşırken etkili bir sinema dili kuruyor. “Anne-babanın sorumluluğu çocuklarını eğitmek ama bazen de çocuklar ebeveynlerini eğitmeye mecbur kalıyorlar” repliğiyle akıllara kazınan film, yerel bir aile hikâyesi üzerinden evrensel çaptaki sosyo-ekonomik adaletsizlikleri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini eleştiriyor.

İranlı ünlü aktris Taraneh Alidoosti, Mahsa Amini’nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek için sosyal medya hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını paylaşmış sonra da “protestoları kışkırtmak” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Bu karara verilen uluslararası tepki sonrası ise oyuncu serbest bırakılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.