Emekli amiral Gürdeniz: İsrail-İran geriliminde PKK hamlesine dikkat

İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmanın Türkiye açısından büyük risk barındırdığını söyleyen emekli tümamiral Cem Gürdeniz "Türkiye her koşulda kesinlikle tarafsız kalmalıdır" dedi.

Gündem 14 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail ile İran arasında yaşanan çatışma bütün bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor. İran saldırısından sonra yaşanabilecekler konusunda emekli tümamiral Cem Gürdeniz “ABD krizi seçim döneminde İsrail’in karşısında olmadan ancak İran ile de asla çatışmaya girmeden kendi çıkarı doğrultusunda atlatmak isteyecektir. Bu saatten sonra en önemlisi İsrail’in hamlesidir. Bu noktada Netanyahu ve Biden pazarlığı önemli. Netanyahu ABD İran savaşı olsun ister. Özellikle de İran’ın nükleer alt yapısının imha edilmesi için. Diğer yandan bu saldırıyla içeride de rahatlayacaktır. Halk direnci ve hükümet karşıtlığı azalacaktır. Artık elinde kamuoyuna satacak güçlü gerekçesi de var. İran tarihte ilk kez kendi topraklarından doğrudan İsrail’e saldırmıştır. Ancak ABD’nin doğrudan desteği olmadan İsrail de krizi topyekun savaşa dönüştüremez” dedi.
Krizin büyümesinin Rusya ve Çin’e fırsatlar yaratacağını söyleyen Gürdeniz “kriz önümüzdeki günlerde Biden ve Netanyahu arasında yaşanacak pazarlığın sonucuna göre şekillenecektir. ABD krizi İsrail ve Ukrayna’ya sağlanacak askeri yardım paketlerinin Kongreden geçmesi ve İran’ın Çin’e petrol ihracatının kesilmesi için de kullanacaktır” diye konuştu.
Krizin büyümesinin Türkiye açısından çok riskli olduğunu vurgulayan Gürdeniz “Türkiye her koşulda kesinlikle tarafsız kalmalıdır. Suriye ve Irak’ta ABD tarafından desteklenen PKK ve vekillerinin hamlelerine, sınırlarımızdaki tehlikelere, İran gerekçesi ile gerek sınırlarımızda, gerekse Güney Kafkasya’da yeni oldubittilere hazır olmalıdır. Kamuoyunda Türkiye İran rekabetinin düşmanlığa dönüşmesi propagandası yapan Amerikan etki odaklarına dikkat etmelidir. Türkiye’nin İran ile savaşması Batının çıkarlarına hizmet eder. Türkiye İran ile son dört yüzyıldır savaşmadı” dedi.

Biden: İran er ya da geç İsrail'e saldıracak ve başarılı olamayacakBiden: İran er ya da geç İsrail’e saldıracak ve başarılı olamayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.