Kanagawa’nın ‘Dev Dalgaları’ müzayedede rekor kırdı

Sanat tarihinin en ünlü eserlerinden biri olarak kabul edilen Hokusai'nin ünlü tablosu ‘Kanagawa’nın Büyük Dalgası’na ait ender bir baskı rekor fiyata alıcı buldu.

Kültür Sanat 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hokusaiİ'nin ünlü eseri Empresyonizm akımına da ilham oldu.

Sadece Japonya’ya değil, Empresyonizm akımına ilham olup Batı’ya da yön veren Katsushika Hokusai’nin ünlü tablosuna ait ender bir baskı rekor fiyata satıldı.  New York’ta salı günü gerçekleştirilen müzayedede satışa çıkarılan ‘Kanagawa’nın Büyük Dalgası’na ait ender baskı, 2 milyon 760 bin dolara alıcı buldu. Eserin ‘iyi korunmuş’ bir erken dönem baskı olduğu ve bu nedenle de rekor bir meblağa satıldığı ifade edildi.

Müzayede evi, 37 santimetre genişliğindeki sanat eserinin, Japon ressamın şimdiye kadarki en pahalı baskı eseri olduğunu belirtti. Son yıllarda Christie’s tarafından müzayedeye çıkarılan diğer kopyaların fiyatları birkaç yüz bin dolardan 1,5 milyon dolara kadar farklı fiyatlardan satılmıştı.

Dalgalarla boğuşan balıkçıların hikâyesi

Hokusai’nin 1830’ların başlarında yaptığı ‘Kanagawa’nın Büyük Dalgası’, Japonya’nın Chiba bölgesindeki şiddetli dalgalarla boğuşan üç balıkçı teknesini tasvir ediyor. Eser, ‘ukiyo-e’ olarak bilinen ve sanatçıların tahta baskı kullanarak kâğıt üzerinde seri üretim çalışmaları yaptığı bir türün parçası. Uzmanlar ünlü tablonun bu teknik kullanılarak kaç baskısı yapıldığı konusunda kesin bir sayı veremiyor. Ancak yapılan araştırmalar kesin olarak 111 farklı baskının yapıldığı sonucunu ortaya koyuyor.

Hokusai’nin ünlü ‘Fuji Dağı’nın Otuz Altı Manzarası’ serisinin bir parçası olan ‘Kanagawa’nın Büyük Dalgası’ popüler kültürde de büyük karşılık buldu. Japon sanatçının eseri posterlerde, kupalarda, gömleklerde, çantalarda ve buzdolabı mıknatıslarında sıklıkla karşımıza çıkmakta.

Legodan sanat: ‘Büyük Dalga’ tablosunun 50 bin parçalık replikasını yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.