Türkiye’den gönderilen 240 varil içinde uyuşturucu Guatemala’da yakalandı: Tek kullanımda bağımlılık yapıyor

Guatemala narkotik ekipleri, Türkiye'den gönderilen dört konteynerde 240 varil içine gizlenmiş sentetik uyuşturucu fentanil ele geçirdi. Yakalanan maddenin pek çok uyuşturucudan daha zararlı olduğu belirtiliyor.

Dünya 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
240 varil sentetik uyuşturucu Puerto Barrios Demiryolu Terminali'nde yakalandı.

Guatemala’da Türkiye’den gönderilen 240 varil içinde sentetik uyuşturucu fentanil ele geçirildi.

Amerika’nın Sesi (VOA) Türkiye’den Mustafa Özdemir’in haberine göre, Guatemala İçişleri Bakanı David Napoleón Barrientos, “Ele geçirilen malzemenin fentanil olup olmadığına dair sahada yaptığımız ilk testler pozitif sonuç verdi” açıklamasını yaptı.

Bakan Barrientos, eroinden 50 kat, morfinden 100 kat daha tehlikeli olmasıyla bilinen fentanilin ‘tek kullanımda bile bağımlılık yapan ve dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne neden olan son derece tehlikeli bir uyuşturucu’ olduğunu vurguladı.

İstanbul’daki bir kimya şirketi tarafından İzmit’ten gönderilen dört konteyner reçine içindeki fentanilin asıl kaynağının Çin olduğu tahmin ediliyor.

Geminin Türkiye’den ayrıldıktan sonra Fransa ve Kolombiya üzerinden Guatemala’nın Izabal eyaletindeki Puerto Barrios Demiryolu Terminali’ne ulaştığı ifade edildi.

Bu sevkiyatın bir önemi de Guatemala limanlarında bugüne kadar ele geçirilen ilk fentanil nakliyatı olması.

Nitekim uzmanlar Guatemala’nın, Sinaloa ve Jalisco Yeni Nesil Kartelleri gibi Meksikalı uyuşturucu çetelerinin kullandıkları hammaddenin giriş kapısı haline geldiğine bir süredir dikkat çekiyordu.

Orta Amerika ülkesi Guatemala, Atlas ve Pasifik okyanuslarına kıyısı bulunması, ABD’ye görece yakın olması gibi coğrafi özelliklerinden dolayı Güney Amerika’dan kuzeye yapılan uyuşturucu sevkiyatında önemli bir köprü olarak kabul ediliyor.

Sevkiyatın geçen günlerde fentanil sevkiyatından tutuklanan iki Meksikalı ve bir Guatemalalı ile ilgisinin olup olmadığı konusunda da ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

Uzmanlara göre, Meksika’da laboratuvarlarda işlenen uyuşturucu daha çok ABD’de satılıyor. Kilosu 25 bin dolar olan fentanilin 50 eyaletten 48’ine ulaştığı belirtiliyor.

Resmi verilere göre, Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasında toplamda 107 bin 735 kişinin fentanil ve türevlerinden yapılan uyuşturuculardan dolayı yaşamını yitirdiği ABD, yasadışı fentanil kaçakçılığını önlemek için Meksika ve Orta Amerika ülkeleriyle de işbirliğini güçlendiriyor.

Fentanil nedir?

Fentanil ilk olarak cerrahi müdahalelerde ağrı kesici amacıyla sentetik bir opioid olarak üretildi.

Madde, hastanelerde kontrollü ortamlarda, cerrahi anesteziler veya kanser tedavisi gibi çok şiddetli ağrılarda hızlı sakinleşme sağlanabilmesi için kullanılabiliyor. Ancak bu ortamlarda bile fentanil kullanımının solunumu tehlikeli seviyelere düşürme riski bulunuyor.

Bu durum, aşırı doz ölümlerin de sebebini oluşturuyor. Tıbbi ortamların dışında fentanil kullanıldığında solunum sistemini izleyecek ve kişinin güvenliğini sağlayacak bir ekip bulunmadığından ölüm kaçınılmaz olabiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.