Amerikalılar batan bankalardan 98,4 milyar dolar çekti

Fed verileri, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflas etmesinin ardından banka müşterilerinin 15 Mart'la sona eren haftada hesaplarından 98,4 milyar dolar çektiğini gösteriyor. Düzenleyici kuruluşlar ise sürekli bankacılık sisteminin güvenli olduğu mesajını veriyor.

Ekonomi 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD Merkez Bankası (Fed) verileri, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflas etmesinin ardından banka müşterilerinin 15 Mart’la sona eren haftada hesaplarından 98,4 milyar dolar çektiğini gösteriyor. CNBC’de yayınlanan habere göre, veriler paranın büyük kısmının küçük bankalardan geldiğini gösteriyor. Bu kargaşada JPMorgan Chase ve Wells Fargo gibi büyük bankalarda mevduat miktarı 67 milyar dolar artarken, küçük bankalardan 120 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Çekilen paralar 17,5 trilyon doların yaklaşık binde 6’sını temsil ediyor. Cuma günü açıklanan Fed verilerine göre, mevduatlar geçen yıl boyunca istikrarlı bir düşüş göstererek Şubat 2022’den bu yana 582,4 milyar dolar azaldı.

Düzenleyici kuruluşlardan “Bankacılık sistemi güvenli” mesajı

Banka müşterilerindeki paniğe rağmen düzenleyici kuruluşlar yaptıkları açıklamalarla bankacılık sisteminin güvenli olduğu konusunda kamuoyuna sürekli güven mesajları veriyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın da aralarında bulunduğu düzenleyici kuruluş temsilcileri, cuma günü Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nde özel bir kapalı toplantı gerçekleştirdi. Toplantının sonuç bildirgesinde “Konsey bankacılık sektöründeki mevcut koşulları tartıştı ve bazı kurumların stres altına girmesine rağmen ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olmaya devam ettiğini kaydetti. Konsey ayrıca üye kurumların finansal gelişmeleri izlemeye yönelik devam eden çabalarını da ele aldı” ifadelerine yer verildi.

Bu haftanın başlarında Powell da bankacılık sisteminin güvenli olduğu konusunda kamuoyuna güvence vermeye çalışmıştı. Powell, Fed’in gösterge faiz oranlarını çeyrek puan daha artırma kararının ardından çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Ekonomiye ya da finansal sisteme ciddi bir tehdit olduğunda mevduat sahiplerini korumak için ne tür araçlara sahip olduğumuzu gördünüz. Bu araçları kullanmaya hazırız ve bence mevduat sahipleri mevduatlarının güvende olduğunu anlamalıdır” mesajını verdi.

Konu mahkemelik: Credit Suisse kurtulurken sağı solu batırdı

Krizin faturası onlara çıktı: Credit Suisse için 40 bin çalışan feda edilebilir

ABD’deki bankacılık krizi, kripto firmalarını denizaşırı ülkelere yönlendirebilir

https://10haber.net/2023/03/20/ubsten-tarihi-satin-alma-156666/

Credit Suisse’e Bitcoin nispeti: Bir zamanlar ucuz bir para birimi vardı hatırlar mısın!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.