Adana’da rekor gecesi… Galatasaray derbiyi rahat izleyecek

Lider Galatasaray, deplasmanda Adana Demirspor'u ikinci yarıda Hakim Ziyech, Kerem Demirbay ve Mauro Icardi'nin golleriyle 3-0 yendi. Üst üste en çok kazanma rekorunu kıran Okan Buruk'un takımı Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini beklemeye başladı.

Spor 26 Nisan 2024
Galatasaray'dan deplasmanda kritik 3 puan.

Galatasaray, Adana Demirspor deplasmanında zirvedeki puan farkını yediye çıkarmak için sahaya çıktı. Fenerbahçe’nin Beşiktaş’ı ağırlayacağı haftada rakibi üstündeki baskıyı artırmayı hedefliyorlardı. Sarı-kırmızılılar ligdeki üst üste 15. galibiyetini alarak rekor kırmayı amaçlıyordu. Cimbom, 90 olan puanını 93 yaparak Fenerbahçe’nin elinde olan bir sezonda en fazla puan toplayan takım olma rekorunu da yakalama imkanına sahipti.

Karşılaşmaya iyi başlayan taraf ev sahibi oldu. Mario Balotelli’nin pasıyla sağ kanatta topla buluşan Mendoza ortaya çekti. Yakın direğe vuruşunda Fernando Muslera başarılı oldu. 8. dakikada Adana Demirspor kaptanı Semih Güler sakatlık geçirdi ve oyundan çıkmak durumunda kaldı. Yerine Jovan Manev dahil oldu. 11. dakikada Kerem Demirbay’ın ceza alanı dışından şutu direkte patladı. Galatasaray’ın baskısından çıkamayan Adana Demirspor ceza alanı içinde büyük tehlikelerle karşılaştı. 23. dakikada Barış Alper Yılmaz’ın ceza alanı içinden şutu Magomadaliev’in ayağından oyun alanına döndü. 25. dakikada Mario Balotelli ceza alanı dışından vurdu, Muslera yine başarılı oldu. 32. dakikada Barış Alper karşı karşıya kaldı. Yavaş bir vuruş yapınca top Magomadaliev’de kaldı. İlk yarının sonuna dek karşılıklı ataklar sürdü. Seyir zevki yüksek karşılaşmanın ilk devresi 0-0 sonuçlandı. Opta verilerine göre Adana Demirspor (11) – (15) Galatasaray, bu sezon ilk yarısı en fazla şuta sahne olan Süper Lig maçı oldu.

Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan için ilk kez konuştu: Ali Koç yabancı hakem istediMehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan için ilk kez konuştu: Ali Koç yabancı hakem istedi

İkinci yarıya yine Adana ekibi iyi başladı. Mendoza karşı karşıya kaldı. Muslera yine başarılı oldu dönen topta ceza alanı çizgisi üzerinden boş kaleye vuran Balotelli topu auta gönderdi. 53. dakikada Adana Demirspor savunmadan çıkarken topu kaptırdı. Hakim Ziyech önünde kalan topa sol ayağıyla ceza alanı dışından düzgün bir vuruş yaptı. Kalecinin müdahalesi yetersiz kaldı, top ağlara gitti, Galatasaray 1-0 öne geçti.

62. dakikada Adana Demirspor atağında Kerem Demirbay’ın müdahalesi sonrası top Mendoza’nın önünde kaldı. Muslera yine yerinde müdahale etti ve kurtarış yaptı. 63. dakikada Yusuf Barasi karşı karşıya kaldı, Uruguaylı tecrübeli eldiven yine kurtarış yaptı. 64. dakikada Kerem Demirbay karşı kalede topla buluştu. Dar açıda olağanüstü bir dönüş yaptı ve rakibini ekarte etti, daha dar açıdan tavana müthiş bir vuruş yaptı ve durumu 2-0 yaparak takımını rahatlattı. 90+1. dakikada Dries Mertens’in asistiyle Mauro Icardi topu ağlara yolladı ve durumu 3-0’a getirdi. Mertens ve Icardi üst üste altıncı haftada da gol katkısı verdi.

Fernando Muslera yaptığı kurtarışlarla maçın yıldızı oldu.

Rakamlarla Adana Demirspor-Galatasaray maçı

Bahattin Şimşek’in son düdüğüyle beraber Galatasaray puanını 93’e çıkardı. En yakın takipçisi Fenerbahçe’yle arasındaki puan farkı yediye çıktı. Üst üste 15. galibiyetini alan sarı-kırmızılılar bu alanda kendi rekorunu kırdı. Galatasaray aynı zamanda Fenerbahçe’ye ait bir sezonda en yüksek puan rekorunu da kırdı. Opta verilerine göre bu sezon Süper Lig’deki altıncı golünü Adana Demirspor ağlarına gönderen Kerem Demirbay, en üst lig kariyerinin tek sezondaki en yüksek sayısını tekrarladı (6; Hoffenheim formasıyla 2016/17’de). Forma giydiği son altı lig maçında da gol katkısında bulunan Dries Mertens (2 gol & 6 asist), bu sezon Süper Lig’de altı karşılaşmalık seri yakalayan ilk oyuncu oldu. Adana Demirspor maçında 10 şut pası veren Dries Mertens, Opta’nın detaylı veriye sahip olduğu 2014/15’ten bu yana Jose Sosa’nın (11 vs Kayserispor; Aralık 2019) ardından bir Süper Lig maçında en yüksek sayıya ulaşan oyuncu oldu. Bu sezon Süper Lig’de en yüksek kurtarış yüzdesine sahip kaleci olan Fernando Muslera (%81; en az 15 maç), Galatasaray formasıyla en yüksek gole kapama oranı yakaladığı sezonu geçiriyor (%52; 17 gole kapama/33 maç).Bu sezon Süper Lig deplasmanlarında çıktığı 17 maçta 42 puan toplayan Galatasaray (ortalama 2.47 puan), lig tarihinde daha yüksek puan ortalaması yakaladığı bir sezon geçirmedi (2.47; 1996/97 ile eşit).

‘Bütün futbolcularım gol için yaşıyor’

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk “Fernando Muslera’yı tebrik ederim, yeni bir rekor kırdı. Onun sayesinde gol yemedik. Çok fazla pozisyona girdik. İki takım da çok pozisyona girdi, zevkli bir maç oldu. Savunmada rakibe pozisyonlar verdik, bunu düzeltmemiz lazım. Adana Demirspor’u da kutlamak lazım, iyi oynadılar. Seyircileri de tebrik ederim, güzel bir ortam vardı. Sadece hava çok sıcaktı, nem oldu. Oyuncular da yoruldu. İkinci gol maçı bize kazandırdı. Üçüncü golde Mertens’in yine asisti, Icardi’nin golü. 7 puanlık farkla hafta sonuna giriyoruz. Yarın derbiyi izleyeceğiz. Kendi maçlarımızı kazanmak ve şampiyon olmak istiyoruz. Averaj anlamında gerideydik ve yakaladık, geçtik. Bütün futbolcularım gol için yaşıyor. Maç bitene kadar gol aradık. Averajın da çok önemi var” değerlendirmesini yaptı.

Okan Buruk, Hakim Ziyech’in oyundan çıktıktan sonraki tepkisi üzerine “Hakim Ziyech’in tepkisini görmedim. Zaten oyundan çıktığında mutlu olan oyuncu görmedim. Sakatlık ve sarı kart için onu koruyoruz. Bence iyi oynadı. Soyunma odasında konuştuk. Çıkarken birbirimize sarıldık. Tepkisini görmedim, belki kolundaki bantı çıkarmıştır. Bunları tepki olarak görmemek lazım. Adana’dayız, Adana’da buna tepki diyemeyiz” dedi. 

Hakim Ziyech Galatasaray için gol perdesini açtı.

Maçın yıldızlarından Fernando Muslera “Galip geldiğimiz için mutluyuz ama en iyi maçımız değildi. 3 puan daha önemliydi. Bir adım daha yaklaştık şampiyonluğa. Rekor kırdık ama en önemlisi 3 puan. 4 maç kaldı, daha fazlasını istiyorum. Bunun için kendimi zorluyorum. Kendi oyunumuza bakıyoruz, diğer şeylere odaklanmıyoruz. Diğer taraflar o kadar önemli değil. Taraftarımıza da çok teşekkürler. Adana Demirspor taraftarını da tebrik ederim. Güzel bir atmosfer vardı” dedi.

Takımının ikinci golünü atan Kerem Demirbay “Bu takım gurur verici. Giren, oynayan, çıkan her oyuncuda pozitiflik var. Bir aile ortamı var. Çok mutluyum. Gol goldür. Benim için önemli olan takım. Çok şükür çok iyi gidiyor. 7 puan öndeyiz, görevimizi yerine getirdik” dedi.

Metin Öztürk: Hedefimiz 105 puanla şampiyon olmak

Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk “Rekorlar kıymetli. 24. şampiyonluğa gidiyoruz. Önümüzdeki yıl Dursun Özbek’in liderliğinde 5. yıldızı da takacağız. Daha çok maç var. Hiçbir şey garanti değil. Oynayacağımız rakipler arasında küme düşmeye oynayan takımlar var. Yarıştığımız Fenerbahçe de var. Biz gücümüz yettiğince tüm takımları yenerek ligi planladığımız gibi bitirmeyi hedefliyoruz. Taraftarımız bayrakları hazırlasın dedik. Herkes büyük emek verdi. Ümit ediyorum ki bunun karşılığını alacağız. 7 puan diye algılamak doğru değil. Şu anda aramızda 4 puan fark var. Rakibimiz henüz oynamadı. İster 7 olsun, ister 5 puan olsun. Hedefimiz 105 puanla şampiyon olmak. Çok fazla hakem konuşmaya gerek yok. Yunanistan’da da yabancı hakemler var. Orada da şikayetçiler. Herkes elinden geleni yapıyor. Hakem kardeşlerimiz de elinden geleni yapıyor. Yeter ki kasıt olmasın” dedi. Öztürk Dries Mertens’le ilgili “Mertens için karar verecek olan Okan Buruk ve Erden Timur’dur. Ama bugün harika bir Mertens resitali izledik. İnsan olarak müthiş. Ümit ediyorum ki bu performansını bizimle devam ettirmesi.” diye konuştu.

Mertens, 10 kilit pasla maçın kahramanlarından oldu.

Adana Demirspor teknik direktörü Hikmet Karaman “Maçın adamı bana göre Galatasaray kalecisi. Yaptığı kurtarışlarla, birebir kurtarışlar… Bir türlü golü bulamadık. İyi oyun ortaya koyduk ama iki ucun gol yedik. 2-0’dan sonra lig liderine karşı oyun başka yere gidiyor. Demoralize oluyorsun… Oyuncularımı kutluyorum. Adana Demirspor’a sahip çıkarak burada olması çok önemli. Taraftarlarımıza da teşekkür ederiz. Keşke onlara iyi skorla hediye verebilseydik. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba’nın olmaması dezavantajı ama oyuncular bunu hissettirmedi. İzleyenler iyi bir maç seyretti. Galatasaray ve Fenerbahçe’ye karşı iyi oynadık. Bu yeni bir takım. Genç oyuncular var, bu oyuncuları geliştireceğiz, demoralize etmeden yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.