Şarj istasyonu sektöründe rekabet kızışıyor: Enerjisa Eşarj’ın tamamını satın aldı
Elektrikli araçla seyahatin kilometre başına maliyeti 80 kuruşa denk geliyor. Benzinli otomobilde ise bu rakam ikiye katlanarak 1,6 TL’ye çıkıyor.
Yerli otomobil Togg’un şarj istasyonu ağı Trugo’da fiyat listesinin yayınlanması, elektrikli araçlarla seyahatin düşük maliyetini de ortaya koydu. Yapılan hesaplamaya göre elektrikli araçla seyahat benzinlilerden çok daha ucuz.
Elektrikli araçlarda kilometre başına harcanan enerji maliyeti sürücünün kullanım alışkanlıkları ve dinamiklerine göre değişebiliyor. İçten yanmalı motorlarda da olduğu gibi performanslı kullanımda yakıt fazlalaşırken elektrikli araçlarda da bu durum gerçekleşiyor.
Klima ya da ısıtma sisteminin kullanımı, hava şartları, eğim, yol şartları, sürücünün kullanım alışkanlıkları, aracın lastik donanımına kadar yakıt tasarrufunu olumlu ya da olumsuz etkileyecek pek çok etken bulunuyor.
Trugo hızlı şarjda 1 kilovatsaat (kvs) elektriğin maliyeti 7,99 TL. Ev elektriğinin fiyatı ise aylık 240 kvs’ye kadar 1,7 TL. 240 kv’yi aşan kısım için ise 2,6 TL olarak fiyatlandırılıyor. Tüketici işyeri elektriği için ise kvs başına 4.45 TL ödüyor. Ancak son yapılan düzenleme ile işyeri elektriğine yüzde 15’lik bir indirim gelecek ve bu da hızlı şarj fiyatlarını aşağıya doğru çekecek.
Elektrikli araçla seyahatin maliyetine ilişkin hesaplamayı 100 kilometrede 16,7 kvs (Yeni binek araçlarının resmi yakıt tasarrufu ve emisyon seviyelerini belirlemek için kullanılan WLTP yöntemine göre) enerji tüketen bir elektrikli araç üzerinden yapalım. 1000 kilometre yol gidecek bu araç evden dolu batarya çıktığı kabul edilirse ilk 500 kilometre (WLTP) yolu 142 TL’ye alıyor. İkinci 500 km yol için Trugo hızlı şarjdan doldurursa 667 TL ödüyor ve toplam maliyet 809 TL oluyor. Bu da kilometre başına 80 kuruşluk bir maliyete karşılık geliyor.
100 kilometrede 8 litre benzin yakan bir araç 1000 kilometrede 80 litre benzin harcıyor. Bir litre benzinin fiyatı ise 21 TL. Bu durumda 1000 kilometrelik yolculuk 1.680 TL’ye mal oluyor. Yapılacak hesaplama benzinli otomobille seyahatin kilometre maliyetinin yaklaşık 1.6 TL olduğunu gösteriyor. Yani elektrikli araçla seyahat benzinli araçlara göre yüzde 50 daha ucuz.
Avrupa’da elektrikli araçlar yüzde 20 oranında hızlı şarj istasyonlarından, yüzde 50 oranında ev kaynağından ve yüzde 30 oranında da işyeri kaynağından şarj ediliyor. Konunun uzmanlarına göre Türkiye’de bugüne kadar elektrikli araç satın alanların önemli bölümü ev kaynağından şarjın mümkün olduğu sitelerde ve müstakil evlerde oturuyor. Bu da yüzde 50’lik oranının daha da artacağını gösteriyor. Bu da elektrikli araçlarla seyahatin benzinli araçlarla seyahate göre daha da ucuz olacağı anlamına geliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’daki teslimat sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “İnşallah pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Emine Hanım ile beraber sipariş vermişlerdi, araçlarını teslim edeceğiz. Bunun ardından da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’den (İlham Aliyev) randevumuzu aldık. İnşallah ikinci aracımızı da Sayın Aliyev’e teslim etmeyi planlıyoruz. Bundan sonra da şirket, planlamalarına göre diğer araçların teslimlerine başlayacak” dedi.