Biden’a ‘Çin malı elektrikli otomobil ithalatını durdur’ baskısı

ABD Başkanı Joe Biden'a Çin malı elektrikli otomobillerin ülkeye ithal edilmemesi veya yüksek gümrük vergisi konulması konusunda senatörlerden baskı var. Şubatta güvenlik riski konusunda soruşturma başlatan Biden'ın kararı merakla bekleniyor.

Ekonomi 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan Çin, ABD'nin korkulu rüyası oldu.

ABD Başkanı Joe Biden’a Çin yapımı elektrikli otomobillerin ABD’ye ithalatının yasaklanması çağrısında bulunuldu. Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Senatör Sherrod Brown X hesabından “Çin malı elektrikli araçlar Amerikan otomobil endüstrisi için varoluşsal bir tehdittir” diye yazdı. Paylaştığı videoda “Çin’in hükümet destekli hilelerini Amerikan otomobil endüstrisine taşımasına izin veremeyiz” diyen Brown, kasım ayında yapılacak seçimlerde dördüncü dönem için adaylığını koymaya hazırlanıyor. Brown’ın çağrısı ABD’li bir kanun koyucunun bu konudaki en güçlü yorumları olarak değerlendirilirken, bazı senatörler de Çin elektrikli araçlarını ülke dışında tutmak için yüksek gümrük vergileri konulmasını istiyor.

Şubat ayında Beyaz Saray, ABD’nin Çin otomobillerinin ulusal güvenlik riski oluşturup oluşturmadığına dair bir soruşturma açmıştı. Biden, “Çin’in politikaları pazarımızı araçlarıyla doldurarak ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabilir. Bunun benim gözetimimde olmasına izin vermeyeceğim” demişti.

Beyaz Saray, Çin yapımı otomobillerdeki teknolojinin “sürücüleri ve yolcuları hakkında büyük miktarda hassas veri toplayabileceği” endişesiyle Washington’un kısıtlamalar getirebileceğini açıkladı ve internete bağlı olan araçların “kamera ve sensörlerini düzenli olarak kullanarak ABD altyapısı hakkında detaylı bilgi kaydettikleri, kritik altyapılarla doğrudan etkileşime girdikleri ve uzaktan kumanda edilebildikleri ya da devre dışı bırakılabildikleri” uyarısında bulundu.

Çin elektrikli otomobilde Japonya’yla yarışıyor

Çin dünyanın en büyük otomobil üreticisi ve en büyük araç ihracatçısı olmak için Japonya ile yarışıyor. Bu hafta Çin’e bir ziyarette bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pekin’i Washington’un Çin ithalatının Amerika’ya akın ettiği 2000’li yılların başındaki “Çin şokunun” tekrarlanmasına izin vermeyeceği konusunda uyardı. Buna karşılık Çin Maliye Bakan Yardımcısı Liao Min, ABD’nin ticaret ve yatırıma getirdiği kısıtlamalardan duyduğu “ciddi endişeyi” dile getirdi. Liao, Çin’in rekabet avantajlarının “büyük ölçekli pazarı, eksiksiz sanayi sistemi ve bol insan kaynağından” kaynaklandığını söyledi.

Perşembe günü de ABD’nin en büyük havayolu şirketleri Biden yönetiminden ABD ve Çin arasında yeni uçuş onaylarını durdurmasını istedi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Pete Buttigieg’e gönderdikleri mektupta Çin’in “zarar verici rekabet karşıtı politikalarının” ABD’li şirketleri dezavantajlı duruma düşürdüğünü belirterek, “Çin havacılık pazarının büyümesinin kontrolsüz ve pazarda erişim eşitliği kaygısı olmadan devam etmesine izin verilirse, uçuşlar ABD’li işçiler ve işletmeler pahasına Çinli taşıyıcılara bırakılmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdiler.

Ticaret savaşı 2018’den beri sürüyor

Dünyanın en büyük iki ekonomisi, dönemin Trump yönetiminin 360 milyar dolardan fazla Çin malına gümrük vergisi getirdiği 2018’den bu yana bir ticaret savaşına kilitlenmiş durumda. Pekin de 110 milyar dolardan fazla ABD ürününe gümrük vergisi getirerek misilleme yaptı. Joe Biden bu tarifeleri büyük ölçüde yürürlükte tuttu.

Geçen yıl ABD’nin Çin’den satın aldığı malların değeri yüzde 20’nin biraz üzerinde düşerek 427 milyar dolara geriledi. Aynı zamanda ABD’nin Çin’e ihracatı da yüzde 4’lük bir düşüşle 148 milyar doların biraz altına geriledi.

Çinli BYD elektrikli araç satışında Tesla'yı geçtiÇinli BYD elektrikli araç satışında Tesla’yı geçti

Xiaomi’nin ilk elektrikli aracı sahneye çıktı: 100 binden fazla sipariş aldıXiaomi’nin ilk elektrikli aracı sahneye çıktı: 100 binden fazla sipariş aldı

Tesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzüTesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.