Bayraktar Akıncı yeni sesten hızlı füzesini denedi

Türkiye'nin yeni nesil insansız hava aracı Akıncı'lara hedeflerini çok uzaktan vurma özelliği geldi. Roketsan'ın geliştirdiği sesten hızlı İHA-230 füzesi 140 kilometre uzaktan ateşlendi ve hedefini vurdu.

Bilim Teknoloji 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bayraktar’ın ‘Taarruzi İHA’ yani TİHA diye sınıfladığı yeni insansız hava aracı Akıncı’ya yerli mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu devam ediyor. Son olarak bu hava aracı için özel olarak üretilen ve İHA-230 adı verilen havadan yere füze sisteminin denemesi gerçekleşti, füze hedefini 140 kilometre uzaktan başarıyla vurdu.

Roketsan tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan İHA-230 Füzesi ile 31 Mart 2023 Cuma günü gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar Akıncı, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı. Bayraktar Akıncı’nın Sinop Atış Alanı’nda ateşlediği KKS/ANS güdümlü İHA-230 Füzesi, Karadeniz üzerinde 140 kilometre mesafedeki noktayı tam isabetle vurdu.

Kendi itki gücüne sahip İHA-230 füzesi uzun menzili ve yüksek isabet oranı ile TİHA’dan kilometrelerce mesafedeki hedeflere karşı etkinlik gösterebilecek. Böylece kullandığı mühimmatlar nitelik ve nicelik olarak çeşitlenen Bayraktar Akıncı’nın caydırıcılığı daha da arttı.

Baykar, rekabete dayalı bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte 2023 yılına 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat sözleşmesiyle başladı.

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde etti. 2021’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulaştı. Bayraktar TB2 SİHA için şu ana kadar 28 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Bayraktar TB2, Kuveyt semalarında uçacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.