Hayvanlar kesime gidince kırmızı et üretimi arttı, çiğ süt üretimi azaldı
“Türkiye’de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım" diyen Maliye Bakanı Nebati'ye halk, üretici ve kasaplardan tepki yağdı. Üstelik market ve kasaplarda kuzu ile dana eti arasında fiyat farkı olmaması da dikkat çekti.
Katıldığı bir televizyon programında, her geçen gün artan et fiyatları hakkında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, hem Tarım Kredi mağazalarında 1 kilo kıyma almak için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşların hem kasapların hem de üreticilerin tepkisini çekti. Nebati’nin Haber Global’de yayınlanan programda sarf ettiği “Türkiye’de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım. Bu işlerin belirli bir plan çerçevesinde yapılması ve kamunun elini taşın altına koyma konusunda çekinmemesi gerekir. Bizim burada yapmamız gereken, aracıların fiyatları artırıp artırmaması çok önemli” sözlerine her kesimden tepki yağarken, koyun eti fiyatlarının kasap ve marketlerde dana etinden çok da ucuz olmadığı ortaya çıktı.
Zincir marketlerde kuzu sac kavurmanın kilosu 250-260 lira arasında alıcı bulurken, kuşbaşı fiyatı 390 liradan başlıyor. Kuzu incik fiyatı da 330 lira civarında. Marketlerde dana kıyma fiyatı 250 liradan başlarken kuşbaşı fiyatı 355 lira civarında. Kasaplarda ise kuzu kuşbaşının kilosu yağlı-yağsız olmasına göre 290-310 liraya satılırken, dana etinin fiyatı ise 320-340 lira arasında değişiyor.
Nebati’nin sözleri Twitter’da vatandaşların büyük tepkisine neden oldu. Bazı paylaşımlar şu şekilde:
“Sadece fakirleştirmekle yetinmiyorlar, enayi yerine koyma ve suçlama mutlaka ona eşlik ediyor.”
“Kıyaslamasının saçmalığı bir yana koyun eti daha ucuz beyanı da doğru değil. Koyun kuşbaşı yağlı olduğu halde: 395 TL. Dana kuşbaşı orta yağlı: 335 TL. Belki Urfa’da falan koyun eti daha ucuzdur. Onu hatırlıyordur.”
“Bari böyle skandal açıklamalar yapma, ekonomi yokuş aşağı zaten.”
“Ekmek bulamıyorsanız pasta yiyin.”
“Ha diyorsun ki büyükbaş hayvan fiyatlarını düşürmek için bir yol bulamıyoruz, siz en iyisi kokusundan rahatsız da olsanız kuzu eti yiyin.”
“Koyun eti ucuz mu? Nerede kanka, meclis lokantasında mı?”
“Değiştirilmesi gereken et tercihi değil; Nebati bakan.”
Gebe koyunlarını maliyetlerin artmasıyla kesime göndermek zorunda kalan Kulp, Lice, Muş, Bingöl’deki üreticiler ise Bakan Nebati’nin sözlerine şöyle isyan ettiler:
“Bunun günahı vebali onların boynunda. Koyun eti danaya göre ucuz ve kokuyor diye talep görmüyormuş. Bakan beyin, süt koyunlarının kesime gönderilmesiyle peynir fiyatlarının 200 liranın üzerine çıkmasından haberi yok galiba. Süt veren sağımlık inekler ve koyunlar kesime gitti, hem de gebe olarak. Şimdi de bu süt ve süt ürünleri niye bu kadar arttı diye hiç düşünmüyorlar. Hayvancılığı el birliğiyle bitirdiler.”
Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut ise pazartesi güne dana etini 10 lira daha zam geldiğini belirterek, “Kasap esnafı utandığı için fiyatı müşteriye söyleyemez hale geldi. Nebati’ye sesleniyorum; buyursun gelsin kasap olsun. Vatandaş et alamıyor, yardımlarla geçiniyor. Kasap esnafıyla uğraşacağına sahip çıksın. Kasaplar ödediği vergilerin ismini bile bilmiyor. İş yok ama vergisini düzenli ödeyerek size çalışıyor ama siz küçük esnafı karşınıza alıyorsunuz” dedi. Bulut, devlet desteklerinin küçük besicilere ulaşmadığına da dikkat çekerek, “Küçük besiciye acilen destek kredisi verilmeli” diye konuştu.