Migros 30 milyar liralık pazarda vites büyütüyor

Migros’un iştiraki Mion her yıl yüzde 10 büyüyen kozmetik ve kişisel bakım pazarında bir yıl içinde 100 mağazaya ulaşıp ilk üçe girmek istiyor.

Ekonomi 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Organize perakendenin önemli oyuncularından Migros,  iştiraki Mio ile girdiği kozmetik ve kişisel bakım pazarında hızlı büyüme için düğmeye bastı. Şu anda 4 farklı tipte test mağazası ile faaliyet gösteren Mio’nun hedefi bir yılın sonunda mağaza sayısını 100’e çıkartmak. Bu amaçla da önümüzdeki dönemde 10’arlı gruplar halinde Mio mağazaları devreye girecek. Mio’nun kaptan köşkünde 33 yıl boyunca kozmetik, kişisel bakım ve kuru gıda satın almasını yürüten Aysun Zaman bulunuyor. Zaman “Mühim olan istediğimiz bölgelerde mağaza açabilmek. Öncelikle AVM’lerde ve işlek caddelerde olacağız. Başta 3 büyük şehir İstanbul, Ankara, İzmir, olmak üzere çok kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılacağız” diyor.

Mion’un kelime anlamı yok ancak Zaman mottolarının “Var bi’güzellliğimiz” olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Güzellik göreceli bir kavram, insanlar prototip olmaya başladı güzellik anlayışında halbuki herkesin kendi bir güzelliği var, bunu ortaya çıkarmak üzerine Mion’un felsefesi.”

Test mağazalarındaki ufak düzeltmeler sonrası mağaza açılışlarının hızla başlayacağını anlatıyor Zaman. Hedef ise pazarda iyi bir oyuncu olmak. “Bizim için en önemlisi güvenilir ve sevilen bir marka haline gelmek, pazarda ilk üçe girmek” diyor Aysun Zaman.

Bir deneme: Aynı alışveriş Tarım Kredi’de 253,5, Migros’ta 233,5 ve BİM’de 232,5 lira tuttuBir deneme: Aynı alışveriş Tarım Kredi’de 253,5, Migros’ta 233,5 ve BİM’de 232,5 lira tuttu

Mion benzer mağaza zincirlerinden farklı olarak başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle kuaförlerde satılan profesyonel ürünleri de satacak. Aysun Zaman mağazalarında ürünler konusunda bilgi verebilecek deneyime sahip danışmanlar bulunacağını belirterek şöyle konuşuyor:

“Fiyatlarımız uygun olacak bunun yanı sıra sadakat programımız var. Ana çıkış noktamız kozmetik fakat onun yanında farklı bazı kategoriler de satabileceğiz.”

Mion kozmetik ve kişisel bakım sektöründe kadın erkek eşitliğinin gerçek anlamda yaşandığı mağaza zinciri olacak. Kadın müşterilerin kullandığı ürünlere ağırlık veren mevcut oyuncuların aksine Mion’da erkekler için de reyonlar ve ürünler bulunacak.

Zaman, Mion’un kozmetik ve kişisel bakım ürünü de saçtan Migros’u nasıl etkileyeceği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

“Mion’da 10 bine yakın çeşit kozmetik ve kişisel bakım ürünü var. te 10 bine yakın ürün sattığını söylüyor. Farklı bir konsept Mion. Ayrıca son dönemde gençlerin çok istediği sürdürülebilir ve ekolojik ürünler de olacak Mion’da. Bir ürün sürdürülebilir veya çevreciyse pahalı olur diye bir algı var. Ürünlerimizle onu yıkmaya çalışacağız. Uygun, güvenilir ve doğru fiyat ve kampanyalarla kendine iyi bakmak isteyen herkesin markası olma yolunda yürüyeceğiz.”

Pazar her yıl yüzde 10 büyüyor

Ticaret Bakanlığı’nın önceki yıl hazırladığı Kozmetik Sektör Raporu’na göre  Türkiye’de kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama yüzde 10 büyürken doğal sabunlar, şampuanlar, diğer saç bakım ürünleri ve saç boyaları gibi ürünler öne çıkıyor. Pazarda doğal kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin payının yüzde 5 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, dünya pazarıyla paralellik gösteriyor.

Raporda ülkede pazarlanan ürünlerin sadece yüzde 10’unu Türkiye menşeli ürünlerin oluşturduğu ifade ediliyor. Saç bakım ürünleri, sektör içinde en büyük paya sahip olurken şampuanlar, saç bakım ürünlerinin yaklaşık yüzde 59’unu oluşturuyor. Tıraş ürünleri, tüy dökücüler, banyo ve duş ürünleri, el sabunları, dudak ve göz makyaj malzemeleri, deodorantlar ve ter önleyici ürünler, parfümler, kolonyalar ve bebek bakım ürünleri öne çıkıyor.

Migros'ta 19.90 TL'lik palamut kuyruğuMigros’ta 19.90 TL’lik palamut kuyruğu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.