Trump duruşma sonrası solcuları hedef aldı: Seçime müdahale ediyorlar

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, duruşmada verdiği ifadenin ardından Florida'ya dönerek 30 dakikalık bir konuşma yaptı. Trump konuşmasında, hakkındaki suçlamaların 2024 başkanlık seçimleri sebebiyle kendisini hedef alan solcuların eseri olduğunu söyledi.

Dünya 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, New York’taki mahkemede hakim karşısına çıktıktan sonra döndüğü Florida’daki malikanesinde kameraların önüne geçerek değerlendirmelerde bulundu. Fotoğraf: AA

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, erotik film yıldızı Stormy Daniels’a ‘sus payı’ olarak 130 bin dolar verdiği için 4 Nisan’da hakim karşısına çıkarak ifade vermek zorunda kaldı. Trump, hakkındaki 34 suçlamanın hepsini reddederken, bir sonraki duruşmanın 4 Aralık’ta yapılmasına karar verildi.

İfadesinin ardından Florida Mar-a-Lago’daki malikanesine dönen Trump, kameraların karşısına geçerek 30 dakikalık bir konuşma yaptı. Konuşmasında işlediği tek suçun ‘ABD’yi yok etmeye çalışanlara karşı ulusunu şiddetle savunmak’ olduğunu söyleyen Trump, hakkındaki davaların bir an önce düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

ABD’nin mevcut Başkanı Joe Biden döneminde adalet sisteminin ‘kanunsuzlaştığını’ söyleyen Trump, dış politikada da gidişatın iyi olmadığını bir kez daha dile getirdi. Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore’nin yeni bir ittifak oluşturduğunu ve III. Dünya Savaşı’nın yakın olduğunu belirten Trump, “ABD tarihinin en kötü beş başkanını sıralasanız Biden hükümetinin enkazının yanından bile geçemez” dedi.

Trump’ın Florida’daki konuşmasından. Fotoğraf: AA

Kendisine yöneltilen suçlamaları ‘aşırı solcuların 2024’teki başkanlık seçimlerine yönelik kitlesel müdahalesi’ olarak nitelendiren Trump, yine kendisine açılan ‘gizli belge’ ve seçimlere müdahale davalarının da bu amacı taşıdığını belirtti. Konuşmasında Biden’ın yanı sıra oğlu Hunter Biden’ı da hedefine alan Trump, Hunter’ın dizüstü bilgisayarından sızdırılan belgeleri hatırlatarak, bunların kamuya açık bir şekilde paylaşılmasının önüne geçilmesini yine seçimlere müdahale olarak yorumladı.

Konuşmanın tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Nedir bu Trump’ı mahkeme salonuna sürükleyen dava?

Erotik film yıldızı Stormy Daniels, 2016 başkanlık seçimleri sırasında, Trump ile 2006 yılında ilişki yaşadığını iddia ederek, medya kuruluşlarına konuşmak istemişti. Bu noktada Trump, Daniels’ı susturmak için o dönemki avukatı aracılığıyla erotik film yıldızına 130 bin dolar vermişti. Bu, normal şartlarda suç sayılmayacak bir durum olsa da paranın ‘yasal harcama’ olarak Daniels’a aktarılması işi yokuşa sokuyor. Zira savcılar, Trump’a ‘vergi dolandırıcılığı’ ve ‘resmi kayıtlarda sahtecilik’ gibi suçlamalar yöneltebiliyor. Tabii bu suçlamaların yöneltilmesi yeterli olmuyor. Büyük Jüri’nin de Trump’ın yargılanıp yargılanamayacağına dair bir karara varması gerekiyordu ki bu kararlarını yargılanması yönünde verdiler.

Eski ABD Başkanı yargılanıyor: Trump mahkemeye çıktı, suçlamaları reddetti, evine döndüEski ABD Başkanı yargılanıyor: Trump mahkemeye çıktı, suçlamaları reddetti, evine döndü

Dava ‘seçim kampanyası’na dönüştü

Trump’a yakın kaynaklara göre eski başkan, bu soruşturmadan o kadar da endişe duymuyor. Hatta yakın çevresindekilere mahkemeye götürülürken ters kelepçelenmek istediğini söylediği iddia edilmişti. Ancak bu isteği gerçekleşmemişti. Kaynakların aktarımına göre Trump, tüm bu süreci bir ‘gösteriye dönüştürmek’ ve 2024 başkanlık seçim kampanyasının bir parçası haline getirmek istiyor.

Çünkü eski başkan bu dava sayesinde hem MAGA tabanının öfkeleneceğine hem de Cumhuriyetçi siyasetçileri bu yolla kendi tarafına çekebileceğine inanıyor. Üstelik bu süreç Trump’ın manşetlerden düşmemesini de sağlıyor. Trump bu tahminlerinde haksız çıkmayabilir. Zira siyasi kampanyası için bağış istemesi üzerine, sadece 24 saat içinde 4 milyon dolar toplamayı başarmıştı.

Ayrıca Washington’ın Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, partisinin Trump’ın arkasında duracağını açıkça belirterek, eski başkana suçlamaları yönelten Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg’den hesap sorulacağının altını çizdi. Duruşma günü demeç veren aşırı sağcı Georgia meclis üyesi Marjorie Taylor Greene ise, Trump’ı kendi dönemlerinde yargılanan Nelson Mandela ve Hz. İsa ile bir tutarak, Trump’ı daima destekleyeceğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.