Dolandırıcılıkta yeni eşik: ChatGPT destekli internet korsanlarına hazır olun

Yapay zekânın bize sunacağı kolaylıklar beraberinde düşünemeyeceğimiz kadar çok tehdidi de önümüze çıkaracak. Yorulmak bilmeyen, her sorunuza cevap bulan, her dilde konuşan, bunu da sizi kandırmak için yapmaya programlanan yapay zekâ modellerine hazır mısınız?

Bilim Teknoloji 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bize düşman olursa işimiz zor: Yapay zekâ çok zekidir, hiç yorulmaz, her dilde konuşabilir ve bizi kandırabilir.

ChatGPT tarzı yapay zekâ modellerinin sınırsız mesaiyle çalışabiliyor oluşu, internet dolandırıcılarının iştahını kabartıyor. Bunun için yapılan deneyler, bizi zorlu bir geleceğin beklediğini gösteriyor.

Şu sıralar yapılan deney şu: ChatGPT ve türevi yapay zekâ modellerine insanların kimlik bilgilerini almaya yönelik mail gönderme ve kişileri bunu yapmaları için ikna edecek devam maillerini oluşturma ödevi veriliyor.

Çünkü internet dolandırıcılığının en zorlu kısmı, av için atılan ilk maile gelen cevaplarda devam maillerini yazarak kişiyi tuzağa çekebilmek. Bu yoğun bir emek ve mesai istiyor.

Wired dergisindeki makaleye göre bu zorlu süreçte ChatGPT türevi modeller büyük işe yarayacaklar. Zira hem öğrenme konusunda çok yetenekliler hem de yorulmuyorlar. Bu da tek bir internet korsanına bile yüzlerce veya binlerce dolandırıcıyı paralel olarak, gece gündüz demeden, iletişim kurulabilecek her dilde çalıştırma imkânı verecek.

Korkutucu değil mi? Makalede, internet dolandırıcılarının neden “Ben Nijerya’nın ölen kralının oğluyum ve yardımınıza ihtiyacım var” türü mailler atarak insanları kandırmaya çalışmasını cevaplarken, bu dil modellerinin önemini vurguluyor.

Neden en bariz yalanlar söyleniyor?

2012 yılında araştırmacı Cormac Herley’ni cevabını aktaran dergi, bu tarz maillerin, en saf kişiler hariç herkesi ayıkladığını, geriye dolandırılması en kolay olan kişileri bıraktığını belirtiyor. Yani böyle bir maile cevap veren kişi artık oltaya takılmış demektir, gerisi sizin yeteneğinize kalmış. İnternet korsanının işi de burada başlıyor. Zira artık bu kişiden istediği bilgiyi alması, şifrelerini söyletmesi, hatta kendisine para göndertmesi, artık uzun ve yoğun bir emek, yaratıcılık isteyen bir süreç istiyor. Makalede deniyor ki, “Dolandırıcının oynadığı, yüksek kazanç vaat eden ancak olasılığı düşük bir oyundur.”

ChatGPT türevi modellerin hikâye uydurma yeteneğinin yanı sıra bunu aktarırkenki özgüveni, dolandırıcılıkta fark yaratacak unsur olarak görülüyor. Çünkü, bir kullanıcı ne söylerse söylesin, kendinden emin şekilde saçmalayan bir model, dolandırılma potansiyeli olan milyonlarca kişi arasından bazılarını ‘avlayabilir’.

İnternette bile isteye bıraktığımız verilerin yanı sıra, biz istemeden tutulan ve başkalarına pazarlanan kişisel verilerimiz de eklenince, yapay zekâ için müthiş bir havuz oluşturmuş oluyoruz. Her bilgisayarın, birden çok yapay zekâ modelini dilediği gibi çalıştıracağını düşünürsek, dolandırıcılara gün doğmuş durumda. Biz sıradan insanlar, dergiye göre, ‘hiç uyumayan bir milyar ya da 10 milyar dolandırıcının olduğu bir dünyada nasıl yaşayacağımızı bilmiyoruz’. Wired makalesi bunun bir noktada savunulabilir hale geleceğini öngörüyor. O güne kadar ise gözümüzün açık olması gerekiyor.

ChatGTP IQ testine girdi: Çok akıllı birine benziyorChatGTP IQ testine girdi: Çok akıllı birine benziyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.