Kaplanların iki temel karakteri: Heybetli ve istikrarlı

Sibirya kaplanları üzerine yapılan bir çalışmada araştırmacılar, bu türün avlanma yeteneklerini, çiftleşme davranışlarını ve sosyal statülerini iki esas kişilik özelliğinin belirlediğini keşfetti.

Bilim Teknoloji 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sibirya kaplanlarında iki tür kişilik özelliğinin baskın geldiği gözlemlendi. Fotoğraf: Pixabay

Aynı türün birden fazla bireyi gözlemlendiğinde farklı kişilik türlerine rastlamak mümkün. Bu sadece insanlara özgü bir durum değil. İşte bir grup bilim insanı, Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırmalarında kaplanların kişilik özellikleri üzerine eğildi.

Uluslararası bir araştırma ekibi kaplanların kişilik özelliklerini daha iyi anlamak için 250 Sibirya kaplanının bakıcılarıyla anket yaptı. Normalde insanlara uygulanan bu kişilik testini kaplanlarda rastlanabilecek samimiyet ve zorbalık gibi özellikleri görmek için uyarlama yoluna gidildi. Bu kapsamda her bir kaplanın kişilik özelliklerini tanımlamak için ‘vahşi, heybetli, ağırbaşlı ve arkadaş canlısı’ gibi yaklaşık 70 adet sıfat içeren bir anket hazırlandı.

Bunun kaplanların karakterlerini yarı vahşi ortamda inceleyen ilk çalışma olduğunu söyleyen araştırmacılar, kaplanlarda en çok ortaya çıkan iki kişilik tipi tespit etti. Kendine güven, rekabet ve hırs gibi özelliklere sahip kaplanlar ‘heybetlilik’ zihniyetine sahip olurken; itaat, nezaket ve hoşgörü gibi özellikler gösterenler ‘istikrarlılık’ zihniyeti altında yer aldı.

Bakıcıların gözlemlediği alışkanlıklara göre ‘heybetlilik’ açısından daha yüksek puan alan kaplanların daha sağlıklı olduğu gözlemlendi. Bunlar canlı hayvanları daha çok avlıyor ve daha çok yiyecek tüketip daha çok çiftleşiyordu. ‘İstikrarlılık’ açısından daha yüksek puan alanların ise daha nazik ve sevgi dolu olduğu gözlemlendi.

Öte yandan araştırmacılar kaplanların kişiliklerinde cinsiyete bağlı öyle çok büyük bir farklılık görmedi. Bununla birlikte çalışmadaki hayvanlar yarı esaret altında olduğundan, vahşi doğadaki kaplanlar üzerinde çalışabilselerdi sonuçların daha farklı olabileceğinin altını çizdiler.

Filler kendi kendilerini evcilleştirmiş olabilirFiller kendi kendilerini evcilleştirmiş olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler