Beyoğlu Sineması ‘Umut’la açılacak

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanan Türkiye'de bağımsız sinemanın kalbi olarak görülen Beyoğlu Sineması yakın zamanda açılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat sinemanın, Yılmaz Güney'in 'Umut' filmiyle açılacağının işaretini sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile verdi.

Kültür Sanat 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fotoğraf: Mahir Polat

Bağımsız sinemanın kalbiydi Halep Pasajı’ndaki Beyoğlu Sineması. Nuri Bilge Ceylan’ın, Zeki Demirkubuz’ın ilk filmlerine salonunu açarak onları sinema dünyasına kazandırdı ve 90’larda dibe vuran Türk sinemasını yeniden umutlandırdı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanan sinema şimdi ‘umut’lu bir başlangıç yapmanın eşiğinde.

Dün İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından sinemanın yenilenmiş fotoğraflarını paylaşarak “Güneşli bir haber vereyim mi? Beyoğlu Sineması da yolda… İlk film ne olsun? ‘Umut’ deseniz ne güzel olur” ifadelerini kullandı. Polat’ın kastettiği ‘Umut’un Yılmaz Güney’in yönettiği ve Türk sinemasının yatağını değiştiren ‘Umut’ filmi olduğu düşünecek olursak Beyoğlu Sineması için ‘umut’lu günler yakındır denilebilir.

Türk sinemasına umut olmuştu

1989’da açılan Beyoğlu Sineması, 12 Eylül sonrasında sekteye uğrayan sinema kültürün 90’lı yıllarda yeniden yeşerdiği salonlardan biri oldu. 90’larda ortaya çıkan bağımsız filmler çeken yönetmenler kuşağının ilk filmlerine salonunu açarak bu yönetmenlerin sinema yolculuğunda önemli görev üstlendi. Bir girişinde Chaplin diğer girişinde Hitchcock’un resimlerinin olduğu sinema salonu, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanmıştı. Daha sonra salonu İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı aldı ve ‘İBB Beyoğlu Sineması’ olarak sinemanın kaldığı yerden hayatına devam edeceği açıklandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.