Dallas’ın ‘tanking’ kararı soruşturma altında

NBA’de Dallas Mavericks, sağlıklı olmalarına karşın yıldızlarını normal sezonun son iki maçında oynatmamayı tercih etti. Kyrie Irving’in süre almadığı maçlarda Luka Doncic yalnız 8 Nisan’daki Chicago Bulls maçında 13 dakika sahada kaldı.

Spor 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
NBA Dallas'a soruşturma açtı

NBA’de tanking, yani iddiasını yitiren veya yeniden yapılanma sürecinde olan takımların bilerek yenilerek, bir sonraki draftlarda daha yüksek sıradan oyuncu seçme şanslarını artırmaları kavramı uzun yıllardır tartışılıyor. Eskiden en kötü dereceye sahip olan takımın birinci sıradan tercih yapma ihtimali yüzde 25 seviyesine kadar çıkabiliyordu.

Hal böyle olunca sezona istediği gibi giremeyen veya yeniden yapılanan takımlar yıldızlarını dinlendirme yöntemine giderek veya farklı yollarla tanking yapıyorlardı. NBA, bu sistemi geçtiğimiz senelerde değiştirdi. Buna göre artık en düşük galibiyet yüzdesine sahip üç takım birinci sırayı alma adına yüzde 14 civarında aynı şansa sahip oluyor. Ancak bundan sonraki sıralama için iş gerçekten lotarya yani piyangoya kalıyor.

Takımların tanking tercihini etkileyen unsurlardan bir tanesi o seneki draft sınıfının kalitesi. Yani lige yeni gelecek oyuncuların vaat ettikleri…  Bu sezon birçok takım Fransız Victor Wembanyama için adeta sonunculuk savaşı verdi. Ancak Wembanyama haricinde de son derece potansiyelli oyuncuları barındıran bir sınıf bizleri bekliyor. Buna istinaden yalnızca birinci sıra için değil arkası için de bir noktadan sonra iddialı olmak istemeyen veya elinde draft hakkı bulunan takımlar sahaya yedeklerle çıktılar ve geride konumlanma savaşı verdiler.

NBA’de sezon sona erdi, işte play-off ve play-in eşleşmeleriNBA’de sezon sona erdi, işte play-off ve play-in eşleşmeleri

Dallas Mavericks de her ne kadar sezon ortasında Kyrie Irving takası yapmış olsalar da sezonun son günlerinde bu takımlardan birine dönüştü. O takasın yapıldığı gün 29-26 ile Batı’nın 5. sırasında olan takım sezonu 38-44 ile 11. sırada bitirdi ve play-in dahi yapamadı. Dallas, son iki maçta play-in oynama şansı olsa dahi yıldız oyuncularını dinlendirdi ve tanking yaptı. Hatta sondan bir önceki maçta 8 Nisan’da Chicago’ya karşı Luka Doncic’i yalnızca 13 dakika oynatıp kenara aldılar. Konuyla alakalı gelen soruya Doncic, “Mutlu değilim” diye cevap verdi. Gidebildikleri yere kadar gitmeleri gerektiğine inanan oyuncunun cevabı şaşırtmadı.

Konuyu yakından takip eden bir diğer organ da ligin direkt kendisi. NBA, Dallas’ın bir anda play-off ya da play-in hedefinden vazgeçerek yıldızlarını sahadan çekmesi konusunda soruşturma başlattı. Haberle alakalı görüşü sorulan koç Jason Kidd hiçbir şey bilmediğini ve konuyla ilgili yorum yapamayacağını belirtti.

Fenerbahçe'nin rakibi Galatasaray oldu, Çukurova basket finale yükseldiFenerbahçe’nin rakibi Galatasaray oldu, Çukurova basket finale yükseldi

Peki ya diğerleri?

Başta The Athletic yazarları olmak üzere NBA çevresindeki gazeteciler de diğer tanking yapan takımların neden benzer incelemeye maruz kalmadığını sorguluyorlar. Zira bilhassa iddiası kalmadıktan sonra Portland Trail-Blazers’ın Damian Lillard’ı dinlendirmesi dikkat çekici. Öte yandan Washington Wizards play-in hedefinden koptuktan sonra son haftalarda Bradley Beal ve Kristaps Porzingis başta olmak üzere birçok yıldızını kenarda oturttu. Dallas’ın yaptığının haklı bir tarafı veya işe “entertainment” yani eğlence kısmından bakılınca amaca hizmet eder bir yanı yok. Ama bu hususta şayet cezalandırılacaklarsa akla şu soru geliyor: Peki ya diğerleri….

Fenerbahçe Beko, Gaziantep'i ikiye katladıFenerbahçe Beko, Gaziantep’i ikiye katladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.