Kobani Davası’nda savunmalar tamamlanmadan savcı mütalaasını okudu, ağırlaştırılmış müebbet istedi

Kobani davasında savcılık mütalaasını açıkladı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın arasında bulunduğu 36 sanık hakkında en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Siyaset 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani Davası’nda dün savcı mütalaasını açıkladı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti başkanı önceki celse alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evraka karşı sanık avukatlarının iki gün boyunca beyanda bulunduklarını belirterek esas hakkında mütalaasını sunması için savcıya söz vereceğini söyledi. Bunun ardından sanık ve avukatları beyanda bulunmaya devam edeceklerini, bazı sanıkların savunmalarını vermediğini söyleyerek, mütalaanın okunmamasını istedi. Savcı 13 bölümden oluşan 5 bin 268 sayfalık mütalaayı özetleyerek okudu.

Erdoğan, Kobani Davası'nın kritik gününde kürsüden Demirtaş'a Kobani olaylarıyla yüklendiErdoğan, Kobani Davası’nın kritik gününde kürsüden Demirtaş’a Kobani olaylarıyla yüklendi

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, İbrahim Binici, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Meryem Adıbelli, Sibel Akdeniz, Mesut Bağcık, Nezir Çakan ve Aynur Aşan’ın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Ayrıca Demirtaş, Şenoğlu, Türk, Yorulmaz, Ürküt, Altınörs, Tan, Bilgen, Ata, Tuğluk, Yağcı, Yorulmaz, Barmaksız, Erdal, Gür, Yağlı, Ayna, Önder, Yıldırım, Kışanak, Kubilay, Şengül, Çelik, Oduncu, Tuncel ve Karaman’ın, 6 kişinin öldürülmesine ilişkin “nitelikli insan öldürme” suçundan 6’şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edildi.

Aynı suçtan sanık Nezir Çakan ve Sibel Akdeniz’in 4’er kez, Meryem Adıbelli’nin ise 1 kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi istendi. Ayrıca sanıklar hakkında, mala zarar verme, hürriyeti tahdit, öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama ve hırsızlık, suçlarından ise farklı oranlardan süreli hapis cezası talep edildi.

Mütalaanın okunmasının ardından söz alan bir sanık avukatı, bazı sanıkların sorgularının tamamlanmadan mütalaanın sunulmasını kabul etmediklerini belirtti. Sanık ve avukatlarının mütalaaya karşı savunma hazırlaması için duruşma ertelendi.

Demirtaş: Erdoğan, davamızla seçimini bağlantılayarak oy istiyorDemirtaş: Erdoğan, davamızla seçimini bağlantılayarak oy istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.