Bir Türkiye paradoksu: Sırrı Süreyya Önder vekillik beklerken, cezaevi valizini hazırladı

Yeşil Sol Parti vekil adayı Sırrı Süreyya Önder hakkında Kobani davasında savcılık tutuklamaya yönelik yakalama kararı istedi. Mahkemenin kararını bekleyen Önder, "Milletvekilliğine hazırlık çalışmalarından cezaevine hazırlık aşamasına geçtim" dedi.

Siyaset 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kobani davasının 12 Nisan’da görülen 24. duruşmasının 3. oturumunda aralarında eski HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın da olduğu 108 kişi yargılanıyordu. Duruşmada savcılık mütalaasını açıkladı ve yargılanan 36 kişi için en az birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenenlerden biri de 4 Ekim 2019’da tahliye edilen Sırrı Süreyya Önder’di.

Önder, 14 Mayıs’taki seçimlerde İstanbul 1. Bölge 1. Sıradan Yeşil Sol Parti’nin milletvekili adayı olmuştu. Önder hakkında 12 Nisan’da görülen duruşmada ise savcılık tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Konuya ilişkin Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’a konuşan Sırrı Süreyya Önder, davayı ‘garabet’ olarak tanımlarken mütalaanın da seçim çalışmalarını etkilediğini belirtti. Davayı belli bir tarihsellik içinde ele almak gerektiğini söyleyen Önder, “Bu dava, demokratik siyaset alanında faaliyet yürüten insanların, siyaset kanallarını kapatmak için bir tıkaç gibi kullanıldı. Dosya içeriğine bakan herkes –derinlemesine bir inceleme yapmadan– beş dakikada bunun böyle olduğunu anlar” dedi.

Bir partinin karar alma süreçlerinde bulunmanın ya da bir partinin kamuoyu tarafından tanınan yüzü olmanın söz konusu davada faillikle suçlanmak için yeterli delil oluşturduğunu savunan Önder, “Bu dava, göz göre göre Türkiye’deki iç siyasette hakim olan baskıcı rejimin bütün kırılma ve dönüm noktalarında bir enstrüman gibi kullanılmak istendi. Bunu yine kısacık bir arşiv taraması yapan herkes görecektir” diye konuştu.

Demokrasi güçlerinin güçlü bir şekilde bir araya gelmesi durumunda bu davanın hemen güncelleneceğini söyleyen Önder, “Dosyanın içinden spekülatif bir-iki şey alınır ve belli bir dozda manipüle edilerek piyasaya sürülür” dedi.

Mütalaanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine denk geldiğini de vurgulayan Önder, aceleyle okunduğunu da sözlerine ekledi.

Sınırlı imkan ve zamana rağmen seçim kampanyası yürüttüklerini söyleyen Önder, bunların ardından savcının bir de yargılananların tutuklanmasını ve hemen yakalanmasını istediğini belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

“Ne yapayım? Eve geldim. Valizimi hazırladım, beklemeye başladım mahkeme ne karar verecek diye. Böyle bir temsiliyet ve sorumlulukla yola çıkınca bunlara da dikkat etmek gibi büyük bir sorumluluğumuz var. Ama özetlemek gerekirse milletvekilliğine, temsiliyete hazırlık çalışmalarından cezaevine hazırlık aşamasına geçtim. Durum budur kabaca ve kısaca.”

Kobani Davası'nda savunmalar tamamlanmadan savcı mütalaasını okudu, ağırlaştırılmış müebbet istediKobani Davası’nda savunmalar tamamlanmadan savcı mütalaasını okudu, ağırlaştırılmış müebbet istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.