YSP’li Sırrı Süreyya Önder: Demirtaş birçok alanda haklı, duygularını görebiliyorum

Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eski HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili, "Onun bütün duygularını görebilen bir yerdeyim" dedi.

Siyaset 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

TBMM Başkanvekili ve Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, vekil olma süreci ve güncel siyasete dair Kısa Dalga’dan Azmi Karaveli’ye konuştu. YSP’li Önder, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın siyaseti bırakırken yaptığı eleştirilerden, aday olmasına dair birçok konuya değindi.

“Demirtaş’ın birçok alanda haklı olduğunu düşünenlerdenim”

Önder, Demirtaş ile ilgili, “Selahattin Bey bu geleneğin çıkardığı en yetkin arkadaşlarımızdan, kardeşlerimizden, yoldaşlarımızdan birisidir. Dolayısıyla incindiği, yorulduğu, yıprandığını hissettiği birçok alanda da sonuna kadar haklı olduğunu düşünenlerdenim, onun bütün duygularını görebilen bir yerdeyim” dedi.

Siyaseti bırakan Demirtaş'a Ahmet Türk'ten destek: Parti içinde birçok genel merkez oluştuSiyaseti bırakan Demirtaş’a Ahmet Türk’ten destek: Parti içinde birçok genel merkez oluştu

Yeniden vekil olmaya nasıl ikna olduğunu anlatan Önder, “Parlamenter siyaset defterini gerçekten kapatmıştım ama ilk defa muhalefetin bu kadar bir araya gelme iradesi başta Kürt meselesi olmak üzere bir umut vermişti herkese. Arkadaşlar da açıkçası onunla ikna ettiler beni” dedi.

Gezi eylemlerine yönelik, “Önce vardı, sonra gitti” eleştirisine de yanıt veren Önder, “Gezi’de 11 gün oradaydım fakat kitleselleşince, mesele milyonlara ulaşınca ‘Bu kitle kendi yolunu kendi çizmeli’ düşüncesine çok çabuk ve kesin bir şekilde varmıştım” diye konuştu.

“Sonsuza kadar sürmüş hiçbir savaş yoktur”

Çözüm sürecine dair “Önceki çözüm sürecinde mesele o kadar zehirlenmişti ki bu ön yargılarla boğuşmamız, keskin bir çatışma sürecini bir anda barış sürecine evirebilmemiz için bu barış talebini toplumsallaştırmakta yetersiz kaldık. En büyük özeleştirimiz budur” diyen Önder, “Dünyada sonsuza kadar sürmüş hiçbir savaş yoktur. Belki bu mesele çözümü kolay bir mesele değil. Çünkü arka planda yüzlerce yıllık tarihsel, sosyo-kültürel, sosyal ekonomik yüzlerce meseleyi barındırıyor. Ama işin çatışma ve eşitlik boyutunu çözebiliriz, bu bizim elimizde” dedi.

Yeşil Sol Parti'nin ismi değişecekYeşil Sol Parti’nin ismi değişecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.