Siyaseti bırakan Demirtaş’a Ahmet Türk’ten destek: Parti içinde birçok genel merkez oluştu

HDP'nin aday listelerini açıklamasıyla başlayan tartışmalar, seçim sonuçlarında özellikle Güneydoğu'da azalan oy oranıyla büyüdü. Demirtaş önce eleştirdi ardından siyasetten çekildi. Kürt hareketinin önde gelenlerinden Ahmet Türk, 10Haber'e yaşananları değerlendirdi.

Siyaset 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş'ı desteklemekle birlikte siyaseti bırakmasına sıcak bakmıyor.

HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Artı Gerçek adlı haber portalında yayınlanacak söyleşisinden bir bölüm paylaştı ve HDP’nin seçim dönemindeki politikalarını eleştirdi. Demirtaş’ın sözleri HDP’nin aday ve seçim süreci politikalarının tartışılmasına neden oldu. Demirtaş, öğleden sonra yaptığı açıklamada ise aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.

Demirtaş, “HDP açısından TBMM seçimi: Neden böyle oldu?” başlıklı yazısında, HDP’nin seçim çalışmaları yarım yamalak ve dağınık olarak nitelendirirken son beş yıldır HDP Genel merkezine gönderdiği mesajlarla ve makalelerle bu gerçeği anlatmaya çalıştığını belirtti. Demirtaş, bu çabasına rağmen her seferinde cevapsız kaldığını belirtmek için “Sesim yankılanıp bana geri dönüyor” dedi.

10Haber’in edindiği bilgilere göre Demirtaş’ın eleştirileri, bir süredir parti içinde sürüyordu. Kürt siyasi hareketinin tecrübeli isimlerinden eski milletvekili Ahmet Türk, 10Haber’e hem Demirtaş’ın siyaseti bırakma kararı hem de eleştirileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Ahmet Türk, Demirtaş’ın siyaseti bırakma kararını doğru bulmadığını belirtirken “Selahattin Bey başarılı bir politikacıydı. Genç ve dinamik bir arkadaşımız. Böyle bir karar beklemiyordum” dedi. 

Demirtaş ile eleştirileri ve verdiği kararın nedenlerini konuşacağını belirten Türk, Demirtaş’ın “Sesim yankılanıp bana geri dönüyor” diyerek eleştirilerinin dikkate alınmadığını belirttiği kısmı ‘doğru bulmadığını’ vurguladı. Türk, “Partinin bir merkezi var, onlarla dayanışma içinde sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

Demirtaş’ın seçim sürecine dair eleştirilerine ise destek veren Türk, “Örgütlü bir yapı yoktu. Parti içinde birçok genel merkez oluştu” dedi. 

Sandıktan çıkan sonuçların ortada olduğunu vurgulayan Türk, “Hepimizin yeniden düşünmesi gerekiyor” diyerek özeleştiri yapılması gerektiğini vurguladı. 

Türk eleştirilerin haklı olduğunu belirterek “Seçim sürecinde eksiklik vardı. Bu eksiklikler, adaylıklardan programa birçok yerdeydi. Kürt bölgelerindeki sonuçlar bunu gösteriyor. Bundan sonra halk konuşacaktır” diye konuştu.  

Ahmet Türk kimdir?

1942 doğumlu Ahmet Türk, Güneydoğu’nun popüler aşiretlerinden olan Kanco’ya mensuptur. 1973’te Demokrati Parti’den başladığı siyasi kariyerine CHP, SHP milletvekilliği, DTP kurucu eş başkanlığı, BDP’dne Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yaptı. 2016’da tutuklanan Türk, 2017’de tahliye edildi.

Muharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdıMuharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.