HDP’li Sakık: CHP belediyelerinde Kürt sineği bile yaşayamaz

Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu öncesi yaptığı mutabakatı açıklamasına en sert tepkiyi Yeşil ve Sol Parti Milletvekili Sırrı Sakık gösterdi. 10Haber'e konuşan Sakık 'Yerel seçimlerde kimse bizden 14 Mayıs'taki özverimizi beklemesin' dedi.

Siyaset 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Seçimlerden yenilgiyle çıkan muhalefetin gündeminde yerel seçim ve yeni ittifaklar var. Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Sakık’a kaybedilen seçimlerde destek verdiklerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve yerel seçimi sorduk.

Sırrı Sakık, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın açıkladığı, Kılıçdaroğlu ile yaptıklarını söylediği mutabakat metnine dikkat çekip eleştiri yöneltti.

Ümit Özdağ, Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turu için  yaptığı mutabakat metninde, seçimlerinin kazanılması durumunda kendilerine üç bakanlık ve MİT Başkanlığı’nın verileceğini açıklamıştı.

Yerel seçim için “14 Mayıs’taki özverimizi beklemesin” diyen Sırrı Sakık, CHP’li belediyelerde Yeşil Sol Parti üyelerinin yer aldığı iddiasına ise şöyle karşı çıktı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir Kürt sineğin bile yaşama şansı yoktur. Ankara’da da, Mersin’de de Adana’da da durum aynı. Bunu açık ve net söylüyorum.”

Sırrı Sakık önce 'Kılıçdaroğlu kapalı kapılar ardında verdiği sözleri açıkça söylesin' dedi, sonra 'Ben geçmişi kastettim' diye düzeltmeye çalıştıSırrı Sakık önce ‘Kılıçdaroğlu kapalı kapılar ardında verdiği sözleri açıkça söylesin’ dedi, sonra ‘Ben geçmişi kastettim’ diye düzeltmeye çalıştı

Büyük hayal kırıklığı yaşadım

Sırrı Sakık’la geçmiş seçim sürecini ve önümüzdeki yerel seçimleri konuştuk:

– Seçim sürecinde olası Cumhurbaşkanı adayları arasında HDP olarak en çok Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını istemiştiniz. Gelinen noktayı ve mutabakat açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz bu ülkeye demokrasi gelsin. Bu ülkeye barış gelsin diye oy verdik. Ama ne yazık ki bu ülkenin siyasal İslamcılarından, muhafazakarlarından, milliyetçilerinden yani aklınıza kim geliyorsa hepsine bakanlıklar, cumhurbaşkanı yardımcılıkları verildi. Bugün bile görüyorsunuz Ümit Özdağ’dan umutlanıp bu kişiye bile bakanlık veriliyorsa bu ülke için büyük bir hayal kırıklığı, Türkiye demokrasi güçleri için büyük hayal kırıklığı. İyi ki de kazanamamış, altını çizerek söylüyorum bakın.  Bunların hepsi bir pazarlık içerisinde bir araya geliyorlar. Ülkeyi özgürleştirmek, ülkeyi demokratikleştirmek, yoksulların sesi olmak, farklı kimlikteki insanların sesi olmak yerine kim daha çok vekil, kim daha çok bakan kazanırız çabası içinde oldular. Biz bu kirli pazarlığın hiçbir dönem içinde olmadık.

-Diğer taraf ise şunu söylüyor: ‘ HDP ve CHP’nin oyları bir iktidar değişimi için yeterli değil, başka kesimler ve siyasi partilerle de ittifak yapmalıyız.’ Bu söylemde haksızlar mı?

Bizi hiç ilgilendirmiyor. Biz kendi penceremizden ülkenin ihtiyaçları neyse onları söyledik. Bir hesap, kitap içinde olmadık. O zaman CHP’ye sormazlar mı; kendi örgütünüzü, kendi emektarlarınızı bir kenara bırakarak toplam yüzde 2’lerde olan 4 partiye 40 vekil verdiniz, eğer o dediğiniz pencereden bakılıyorsa. Ben kendi adıma büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Bu ülke bunları hak etmiyor. Siyaset dünyası halkı yanıltmamalıdır. Halkın değerleriyle alay etmemelidir.

‘Kimse bizden 14 Mayıs’taki özverimizi beklemesin’

-Yerel seçimlere daha zaman var. Ama Pervin Hanım her yerde aday çıkartacağınızı açıkladı. Ümit Özdağ’ın bu açıklaması HDP’nin veya Yeşi Sol Parti’nin yerel seçim stratejisini etkiler mi?

Sunu açık olarak söyleyeyim hiç kimse 14 Mayıs’taki özverimizi beklemesin. Bizim partimizin yetkili kurulları, halkımız ne diyorsa ve süreç neyi emrediyorsa öyle olacak. Biz kimsenin payandası olmayacağız. Bunu açık ve net olarak söylüyorum.  Sorunlarımız var, bunları konuşacağız. Halkımıza karşı şeffaf politika yapacağız. Dünün ruhu ile asla hareket etmeyeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin. Yetkili kurullarımız da gereken açıklamaları yapıyorlar.

– Sizin ifadenizle “demokrasi güçleri” diye tabir ettiğiniz bloğun en temel karşıtlığı Erdoğan karşıtlığı. Sizin şu an CHP’li olan Adana, Mersin ve İstanbul’da ciddi bir oyunuz var. 31 Mart 2019 seçimlerinde de bu yerlerde aday çıkarmayarak bu belediyelerin CHP tarafından kazanılmasına ciddi bir katkı sundunuz. Önümüzdeki seçimlerde buralarda aday çıkarmanız durumunda,  buraların Ak Parti veya Cumhur İttifakı tarafından kazanılması olası. Siz bu durumda gelecek tepkileri göğüsleyebilecek misiniz?

Açık söyleyeyim biz siyaseti düşmanlık üzerine inşa etmeyeceğiz. O dönemin şartları neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Biz 31 Mart seçimlerinde böyle bir iklim yarattıysak, bunun bize yansıması ne oldu? Seçmenimiz bize bunu da soruyor. Birçok yerde bu belediyelerin hangi partinin arka ve ön bahçesi olduğunu biliyoruz. Bunların ön ve arka bahçesi olsun diye, onlar nemalansın diye destek sunmayız.

-Erdoğan karşıtlığı üzerine bir siyaseti doğru bulmadığınızı mı ifade ediyorsunuz?

Siyaset düşmanlık üzerine inşa edilecek bir şey değil. Geçmiş dönemde Cumhur ittifakını cezalandırmak için hesap kitap yapmadan destek verdik. Gelecek dönem için yetkili organlarımız oturup karar verecek.

-Belediyeler başka bir partinin arka bahçesi diyorsunuz ama Ak Parti’de birçok yetkili HDP’li kişilerin özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde işe alındığını iddia etmişlerdi?

Bunlar hep spekülatif açıklamalar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde HDP’li bulamazsınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir Kürt sineğin bile yaşama şansı yoktur. Ankara’da da, Mersin’de de Adana’da da durum aynı. Bunu açık ve net söylüyorum.

Özdağ ile Kılıçdaroğlu 3 bakanlık ve MİT için anlaşmışÖzdağ ile Kılıçdaroğlu 3 bakanlık ve MİT için anlaşmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.