Atı alan Üsküdar’ı geçti, Rekabet Kurumu et fiyatları için ön inceleme başlattı

Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığının tespiti için ön araştırma başlattı. Dana eti fiyatı mart ayında yüzde 19,9 artarken, yılbaşından bu yana ithalata ve tüm önlemlere rağmen artış yüzde 60 oldu.

Ekonomi 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yılbaşından bu yana ve özellikle mart ayında rekor düzeyde artan et fiyatları sonunda Rekabet Kurumu’nu uyandırdı. Rekabet Kurumu, son günlerde kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışlarını yakın takibe aldı. Kurum uzmanları da kırmızı et piyasasına yönelik inceleme ve gözlem çalışması yürütmeye başladı.

Uzmanlar, piyasada faaliyet gösteren büyük besiciler ile büyük kırmızı et alım-satım merkezlerinde inceleme gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Rekabet Kurumu’nun uzmanları büyük besicilerin olduğu Kırşehir, Polatlı, İstanbul ve Sakarya gibi bölgelerde incelemelerde bulunuyorlar.

Kurum uzmanları, sektör paydaşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili regülasyon kuruluşlarından da bilgi talebinde bulundu. Ön inceleme çerçevesinde Ramazan Bayramı öncesinde spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığı araştırılıyor. Böylece besi hayvanlarının, fiyat artışı beklentisiyle, kesimlerinin bilerek geciktirilip geciktirilmediğinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Rekabet Kurumu, yaklaşık 1 yıl önce de sektöre yönelik benzer bir inceleme gerçekleştirmişti.

Tarım Bakanı da itiraf etti: Kabul ediyorum, et fiyatı yüksekTarım Bakanı da itiraf etti: Kabul ediyorum, et fiyatı yüksek

Soruşturma açılabilir

Rekabet Kurumu mevzuatına göre, gelen başvuru üzerine ya da resen ön araştırma kararı alınabiliyor. Ön araştırma yapmakla görevlendirilen raportör, elde ettiği bilgi ve her türlü deliller ile konu hakkındaki görüşlerini 30 gün içinde Rekabet Kurulu’na yazılı olarak bildiriyor. Kurul, ön araştırma raporunun kendisine teslimini takip eden 10 gün içinde, bilgileri değerlendirerek soruşturma açılmasına veya açılmamasına karar veriyor.

Tarımda üretici enflasyonu durdurulamıyor, gıdaya yeni zamlar kapıdaTarımda üretici enflasyonu durdurulamıyor, gıdaya yeni zamlar kapıda

Eti tutmak mümkün değil

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) martta yüzde 2.29 olarak açıkladığı enflasyona en büyük katkı ürün bazında et ve şarküteri ürünlerinden geldi. Martta zam şampiyonu aylık yüzde 19,9 artışla dana eti olurken bu ürün yılbaşından bu yana alındığı öne sürülen tüm önlemlere ve başlatılan ithalata rağmen yüzde 60 zamlandı.

Küresel gıda fiyatları 1 yıldır düşüyor, bizde 31 aydır yükselişteKüresel gıda fiyatları 1 yıldır düşüyor, bizde 31 aydır yükselişte

Dana etini yüzde 15,16’lık zam oranıyla ‘şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri’, yüzde 11,16’lık zamla ‘yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler’ izledi. üçüncü sırada yer aldı. Kümes hayvanları etinde atlık aylık fiyat artış yüzde 5,86 oldu.

TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre kuzu eti fiyatı martta önceki aya göre yüzde 14,58 arttı. Sakatatta yüzde 11,6, yumurtada yüzde 11,2, taze balık ve deniz ürünlerinde yüzde 4,9 artış oldu.

Merkez itiraf etti: Gıda fiyatları tarihsel ortalamanın üzerinde arttıMerkez itiraf etti: Gıda fiyatları tarihsel ortalamanın üzerinde arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.