ABD’deki gizli belge sızıntılarında bugün: Casus balon ve ‘Çin Tayvan’ı işgal ederse’ senaryoları

21 yaşındaki Jack Teixeira'nın sızdırdığı çok gizli devlet belgelerinde her gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Bu sefer gündemimizde casus balonlar ve Çin'in Tayvan'a olası bir girişi halinde neler yaşanabileceğine dair tahminler var.

Dünya 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nın 21 yaşındaki üyesi Jack Teixeira tarafından sızdırıldığı iddia edilen belgeler arasında şubat ayına damgasını vuran Çin’e ait casus balonlar hakkında da bilgiler bulunuyor. Buna göre ABD istihbarat kurumları, bildirilenden ayrı olarak dört tane daha casus balondan haberdardı ve bu casus balonların becerileri konusunda kafalarında soru işaretleri vardı.

Balonlardan biri Pasifik Okyanusu’nda bulunan bir ABD uçak gemisi üzerinden uçmuştu ancak bu olay basına hiç yansımadı. Diğer balon ise Güney Çin Denizi’ne düştü. Sızdırılan istihbarat ayrıca ABD’li yetkililerin casus balonla ilgili kafasındaki soru işaretlerinin devam ettiği, zira balonun düşürülmesinin üzerinden bir haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen yetkililerin balona ait sensör ve antenleri tespit edemediği belirtiliyor.

Öte yandan belgelerde istihbarat yetkililerinin düşürülen balonu ‘Killeen-23’ olarak tanımladığı görülüyor. Belgelerde değinilen diğer balonlar arasında ‘Bulger-21’ ve ‘Accardo-21’ isimleri de yer alıyor ancak bu balonların ABD uçak gemisi üzerinden uçan ya da Güney Çin Denizi’ne düşen balonlarla aynı balonlar olup olmadığı bilinmiyor. Adı verilmeyen bir yetkili de bu balonlara özellikle Tony Accardo ve Donald Killeen gibi kötü şöhretli suçluların adlarının verildiğini söyledi.

Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı’ndan (NGA) sızdırılan belgede ise Killeen-23’ün fotoğrafları da bulunuyor. Analistler balonun gözetleme teknolojisini hem gece hem de bulutların arkasından çalıştırmaya yetecek kadar güç üretebileceğini ifade ediyor. Ayrıca Bulger-21’in gelişmiş gözetleme ekipmanına sahip olduğu ve Aralık 2021’den Mayıs 2022’ye kadar tüm dünyayı dolaştığı kaydediliyor.

‘Çin, Tayvan’a daha kolay üstünlük sağlayabilir’

Sızdırılan belgeler arasında Tayvan’ın boğazlar arası bir çatışmada Çin’in askeri hava üstünlüğünü engellemesinin pek olası olmadığı ve Çin’in sivil gemilerini askeri amaçlarla kullanması gibi taktiklerin ABD istihbaratı tarafından tespit edilmesinin zorlaştığı da belirtiliyor.

Değerlendirmelerde Tayvanlı yetkililerin hava savunmasının yaklaşmakla olan füzeleri doğru tespit edebileceğinden şüphe duydukları belirtilirken, Tayvan uçaklarının ancak yarısından fazlasının tam görev kabiliyetine sahip olduğu söylendi. Jetlerin sığınaklara taşınmasının en az bir hafta süreceği belirtiliyor ki Tayvan bu uçakları uygun yerlere gönderene kadar Çin’in füze fırlatması Tayvan için büyük bir sorun teşkil eder. Üstelik belgeler, Çin’in Tayvan üzerinde kava kontrolü sağlama şansının Rusya’nın Ukrayna’da sahip olduğundan daha fazla olduğunu aktarıyor.

Öte yandan Tayvanlı havacılar, hareket etmeyen tek bir hedefe atış yapmak üzere eğitiliyor. Dolayısıyla Çin’in çok sayıda hareketli fırlatma platformuna dağılmış kısa menzilli balistik füze sisteminden gelecek ‘yüksek hacimli PLA ateşleri altında zorluk yaşayacağı belirtiliyor. Ayrıca Pentegon analistleri, Tayvan’da füze uyarı tatbikatlarının son derece senaryo gibi işlendiğini ve bunun, yetkililer ile halkı ‘gerçek dünyadaki bir savaşa’ hazırlamakta yetersiz kaldığını söylüyor.

ABD'deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlamaABD’deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.