ABD’deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlama

ABD'yi diplomatik yangınlara sürükleyen belge krizinin sorumlusu 21 yaşındaki Jack Teixeira, perşembe günü yetkililerce gözaltına alındı. Peki bu süreç nasıl başladı, gelin hep beraber tekrardan hatırlayalım.

Dünya 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Teixeira perşembe günü yetkililer tarafından Massachusetts'te gözaltına alındı. Fotoğraf: WHDH

Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları’nın 21 yaşındaki üyesi Jack Teixeira, sosyal medya platformu Discord’da yüzlerce belgenin sızdırılmasıyla ilgili olarak çarşamba günü yapılacak duruşmaya kadar gözetim altında tutulacak. Olayı en başından beri takip edemeyenleriniz ya da bir noktaya kadar bilip daha derinine inmek isteyenleriniz olabilir. İşte konuyla ilgili merak edebileceğiniz her şey:

Olay ne?

Teixeira, herkesin evlerine kapandığı Covid-19 pandemisi döneminde Discord’dan tanıştığı arkadaşlarıyla kurduğu ‘Thug Shaker Central’ adındaki özel sunucuda arkadaşlarına caka satmak için çalıştığı yüksek güvenlikli üste ele geçirdiği çok gizli belgelerin deşifrelerini yaparak  sunucuda paylaştı. Müfettişlerin aktarımına göre Teixeira, 2021’den beri belgelere zaten sahip olsa da paylaşma işlemlerine Aralık 2022’de başladı. Suçüstü yakalanmaktan korktuğunu arkadaşlarına anlatan 21 yaşındaki genç, deşifre yapmaya uzun saatler harcamaktan da yorulunca belgeleri evine götürmeye ve fotoğraflarını çekmeye başladı. Teixeira belge paylaşımının yanı sıra dünya meselelerini yakından takip etmenin önemine dair arkadaşlarına dersler vermeye başladı. İşler bir süre böyle devam etse de bir gün sunucudaki belgeler başka bir sunucuya düştü, derken 10 belgenin daha bilgisayar oyunu Minecraft üzerine olan bir sunucuda yayılmasının ardından Telegram ve Twitter’daki Rus yanlısı sayfalara kadar ulaştı. Zaten olay da bu noktada patladı.

ABD'deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreciABD’deki gizli belge krizinin başrol oyuncusu gözaltına alındı: İşte arkadaşlarının gözünden o sızıntı süreci

Teixeira’nın işi neydi?

Hava Kuvvetleri’nin bildirdiğine göre Teixeira 2019’da girdiği teşkilatta ‘Siber Ulaşım Sistemleri Kalfası’ olarak eğitim alıyordu. Yani Hava Kuvvetleri’nin erlere verdiği en düşük üçüncü rütbeye sahipti. Rütbesi düşük biriyse nasıl bu belgelere ulaştı diye soruyor olabilirsiniz. Bunun için birkaç olası açıklama var: Öncelikle pozisyonuna bağlı olarak bazı askerlerin orduya katılır katılmaz güvenlik izni alması gerekiyor. Teixeira’nın uzmanlığı da düşük pozisyonda olmasına rağmen izin gerektiren bir alan. Siber ulaşım sistemleri uzmanlarının, Hava Kuvvetleri’nin kariyer sitesindeki ağı çalışır halde tutması gerekiyor. Bu iş için başvuranlar işe alınmadan önce kapsamlı bir geçmiş soruşturmasından geçiyor. Teixeira’nın eğitim gördüğü üste U-2 casus uçakları, RQ-4 Global Hawk ve MQ-4 Reaper insansız hava araçlarından istihbaratlar geliyor.

Belgelerin içerikleri nelerdi?

Basına yansıyan sızdırılmış ilk belgelerde Ukrayna savaşında tarafların askeri zaiyatları, Ukrayna’nın mühimmatları ve Ukrayna ordusunun ne konularda zayıf olduğu ve ABD gözetleme sisteminin Rus iletişim sistemlerine nüfuz etme yeteneğini içeriyordu. Belgeler arasında Ukrayna hava savunma sistemlerinin haritaları bulunuyordu. En can alıcı noktalardan biri ise ABD’nin bizzat kendi müttefikleri hakkında topladığı istihbaratlardı. Öncelikle kendimizden başlayacak olursak, ABD belgelerinde paralı asker örgütü Wagner’in Türkiye ile mühimmat almak için görüştüğü iddia ediliyor. Yargı reformu kriziyle boğuşan İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’ın ise protestocuların yanında yer aldığı ve hatta protestolara teşvik ettiği belirtiliyor. Yine bir diğer müttefikleri Güney Kore’nin de Ukrayna’ya silah yardımında bulunup bulunmama konusunda yaşadığı tereddüde değiniliyor.

Sızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin'in savaş stratejisi ve MossadSızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin’in savaş stratejisi ve Mossad

Nasıl yakalandı?

Belge skandalına istemeden aracı olan Discord, 12 Nisan’da belgeleri yayımladığı iddia edilen hesap hakkındaki elinde bulunan bilgileri FBI ile paylaştı. Yeminli ifadeye göre Teixeira, Discord hesabıyla ilişkili fatura bilgilerinde gerçek adını ve adresini kullanmıştı.

Teixeira’ya ne olacak?

Adalet Bakanlığı’nın Teixeira hakkındaki 11 sayfalık iddianamesinde iki ayrı suçlamaya yer verildi. Bunlardan ilki milli savunma bilgilerinin izinsizce saklanması ve iletilmesi, ikincisi ise gizli belge veya materyallerin izinsiz olarak alınması ve saklanması. Savcı Nadine Pellegrini, her bir suçlama için en az 10 yıl hapis cezası talep edileceğini söyledi. 21 yaşındaki gencin duruşması çarşamba günü görülecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.