Dövizde yeni hamle: Bankalara zaman ve miktar kısıtlaması

TCMB, döviz talebini önlemek için bankalara getirdiği kısıtlamalara dün bir yenisini daha ekledi. Prof. Dr. Şenol Babuşcu'nun verdiği bilgiye göre, bankalar artık müşterileri için piyasadan saat 13.00’e kadar döviz alabilecek. TCMB, bankaların müşterilerine satacağı dövize de günlük limit getirdi.

Ekonomi 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini önlemek için bankalara getirdiği kısıtlamalara bir yenisini ekledi. TCMB, dün bankalara gönderdiği talimatla döviz işlemlerine hem zaman hem de miktar kısıtlaması getirdi.

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun verdiği bilgiye göre, bankalar artık müşterileri için piyasadan saat 13.00’e kadar döviz alabilecekler. Ayrıca TCMB gerçek ve tüzel kişilere (tüm müşterilere) her bankanın satabileceği toplam döviz miktarına da günlük limit getirdi. Limitler her banka bazında ayrı belirlendi. Örneğin, bir bankanın günlük döviz işlem limiti 60 milyon dolar, diğerininki 90 milyon dolar olabilecek. Bu durumda banka, eğer günlük işlem limitini doldurduysa müşterilerinin günlük döviz çekme talebini belki de o gün yerine getiremeyebilecek. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bireylerin döviz talebi arttığı için TCMB’nin sürekli yeni düzenlemeler yaptığına dikkat çekerek, “TCMB’nin bu son aldığı karar da bu paniğin eseri ancak bu kararlar güvenli bir duruşu simgelemiyor aksine kurumun tedirgin ve şaşkın bir profil çizmesine neden oluyor. TCMB’nin bu tavrı da piyasaları sakinleştireceğine tedirginliğin daha da artmasına neden oluyor” dedi.

Tahvil faizlerine seçim belirsizliği gazıTahvil faizlerine seçim belirsizliği gazı

Ekonomi yönetimi, döviz kurlarındaki artışı önlemek için hayata geçirdiği regülasyonlara her gün bir yenisini ekliyor. TCMB 22 Mart’ta bankalara gönderdiği talimatta, bankaların 5 milyon TL ve üzerinde kredi bakiyesi olan tüzel müşterilerinin döviz pozisyon raporlarını kendilerine iletmesini istemişti. Bu da birçok bankada işlemlerin aksamasına neden olmuştu. TCMB Haziran 2022’de de döviz mevduatına karşılık bankalara tahvil bulundurma zorunluluğu getirmişti.

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı düşük bankalara ek cezaMerkez Bankası’ndan TL mevduatı düşük bankalara ek ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.