Kupa en çok Fenerbahçe’ye yakıştı

Fenerbahçe tarihte bir ilki gerçekleştirerek hem erkeklerde hem kadınlarda Euroleague şampiyonluğu kazanan tek kulüp oldu. Sarı lacivertliler amatör şubelere ve kadınlara verdiği önemle bu şampiyonluğu sonuna kadar hak etti.

Spor 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fenerbahçe, kadın haklarına sözde değil özde verdiği destekle dikkat çeken bir kulüp.

Alman filozof Friedrich Nietzsche şöyle der: “Beni öldürmeyen şey, beni güçlü kılar.”

Tam da Fenerbahçe için söylenmiş bir söz olabilir bu… Sarı lacivertliler 2005-2006 ve 2009-2010 sezonunda futbolda şampiyonluğu iki kez son hafta kaybetti. Erkek basketbolunda 2015-2016 Euroleague kupası uzatmada CSKA’ya kaptırdı. Bunlar bir kulüp için büyük yıkımdı. Ama Fenerbahçe ankakuşu gibi küllerinden yeniden doğdu. Bu büyük hayal kırıklıklarından bir sezon sonra şampiyonluk posterinde Fenerbahçe’nin fotoğrafı vardı. Tıpkı Fenerbahçe kadın basketbol kadın takımı gibi..

Fenerbahçe 4 kez kaybettiği Euroleague kupasını bu sezon kaldırdı.

Fenerbahçe, 2013’te finalde Rusya’dan UMMC Ekaterinburg’a 82-56, 2014’te Türkiye’de büyük bir rekabet içinde olduğu Galatasaray’a 69-58 ve 2017’de ise Rusya’dan Dinamo Kursk’a 77-63 mağlup olarak ikincilikle yetindi. Tarih 10 Nisan 2022… Fenerbahçe, Ülker Spor Etkinlik Salonu’nda Macaristan’ın Sopron takımıyla Avrupa’nın en büyüğü olmak için 4. kez sahaya çıktı. Binlerce taraftarının önünde maçı 60-55 kaybetti. Birçok sarı lacivertli taraftar bitiş düdüğüyle şubenin kupatılmasını istedi. Ama Fenerbahçe yönetimi pes etmedi. Zaten finale çıkarak gücünü ispat etmiş kadrosuna Emma Meesseman ve Breanna Stewart gibi iki dünya yıldızını ekledi ve yeni sezona hedef şampiyonluk diyerek girdi.

Avrupa'nın en büyüğü FenerbahçeAvrupa’nın en büyüğü Fenerbahçe

Tarih 16 Nisan 2023… Fenerbahçe, bu kez bir başka Türk takımı Çukurova Basket ile Avrupa’nın en büyükğü olmak için karşı karşıya geldi. 99-60 biten maçın ardından Euroleague şampiyonluk kupası kaptan Olcay Çakır’ın elinde yükseldi. Breanna Stewart Euroleague finalinde 35 sayıyla en skorer oyuncu unvanını elde etti. Emma Meesseman normal sezonun en değerli oyuncusu seçildi. Kazanılan kupadan sonra Fenerbahçe açıklama yaptı: Gurur duy Fenerbahçeli… Dünyanın en büyük spor kulübü!

Aziz Yıldırım’ın amatör şubelere yaptığı yatırımı Ali Koç devam ettirdi.

Aziz Yıldırım ve Ali Koç… Halef ile selefin başarısı

Fenerbahçe, 1954 yılında Çamlıca Kız Lisesi ile yaptığı işbirliği sonucu, tüm kulüpler arasında ilk kadın basketbol takımını kuran kulüp oldu. İki kere şube kapandı. 1989’da tekrar açılan kadın basketbol şubesi 1990’da 1. Lig’e yükseldi. Şubenin kaderi Aziz Yıldırım’ın 1998 yılında Fenerbahçe Başkanı olmasıyla değişti. Yıldırım’ın ilk yılında Türkiye Kupası kazanıldı. 1999 yılında ise ilk Türkiye şampiyonluğu ve yıllar sürecek dominasyon geldi. Fenerbahçe, Türkiye Ligi’nde peş peşe şampiyonluklar kazandı. Ayrıca Euroleague’de final four’ların gediklisi oldu. 2018’de Aziz Yıldırım’ın yerine başkan seçilen Ali Koç da kadın basketboluna destek vermeye devam etti. Hem Yıldırım hem Koç kadın takımın aldığı başarılarda pay sahibi oldu. İki başkanın her sezon hedef olarak gösterdiği Euroleague şampiyonluğu ise nihayet bu sezon geldi.

Kadınlar EuroLeague’de ödüller dağıtıldı: En değerli oyuncu Fenerbahçeli MeessemanKadınlar EuroLeague’de ödüller dağıtıldı: En değerli oyuncu Fenerbahçeli Meesseman

Fenerbahçe’nin kupa yolu

Euroleague sezonuna iki yenilgiyle başlayan sarı lacivertliler, daha sonra üst üste 12 maç kazanarak grubunu lider tamamladı. Çeyrek final serisinde bir sezon öncesinin şampiyonu Macaristan’ın Sopron Basket ekibi iki maçta geçildi. Fenerbaçe, Prag’daki Dörtlü Final’in ilk maçında İtalya temsilcisi Beretta Famila’yı 77-70 yendi. Sarı-lacivertli takım, finalde ise Çukurova Basket’i 99-60 mağlup ederek Türkiye’ye basketbolda 13. şampiyonluk kupasını getirdi. Türkiye’den daha önce erkeklerde Anadolu Efes 3, Fenerbahçe, Galatasaray, Darüşşafaka, Beşiktaş ve Bahçeşehir Koleji birer kez, kadınlarda ise Galatasaray 3, Yakın Doğu Üniversitesi bir kez Avrupa kupalarında şampiyon oldu.

Fenerbahçe Avrupa’nın en büyük kupasını hem erkeklerde hem kadınlarda kazandı.

Tarih böyle yazılır!

Fenerbahçe, hem erkeklerde hem kadınlarda Euroleague kupasını kazanan tek kulüp olarak adını tarihe yazdırdı. Kadın voleybolda da Avrupa’nın en büyüğü olan sarı lacivertliler kelimenin tam anlamıyla spor kulübü unvanını hak etti.

Kadınlar özelinde de bu kupayı en çok hak eden takım Fenerbahçe…

Fenerbahçe tarihinde kadınların her zaman büyük önemi oldu. O yüzden Euroleague şampiyonluğunun ayrı bir anlamı bulunuyor.

Fenerbahçe o kupayı cezası nedeniyle erkek taraftarlara yasak geldiğinde 41 bin kadın stadyumu doldurduğunda kazandı. Tüm bireyleri toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmaya çağıran küresel bir dayanışma hareketi He for she ile küresel işbirliği yaptığında kazandı. Spor yazarlarının duayenlerinden Uğur Vardan’ın sosyal medyadan hatırlattığı gibi Türkiye’nin kadına şiddetin önlenmesi konusunda büyük önemi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına resmi siteden tepki verdiğinde kazandı. Final maçının yıldızı Breanna Stewart’ın iki yaşındaki kızı Ruby için söylediği “Sahada ona rol model olacak çok fazla kadın var” dediği örnek sporcularla kazandı. Fenerbahçe’yi şampiyonluğu taşıyan koç Marina Maljkovic, “Türkiye’nin akıllı ve güzel kadınlarını sporun içerisine daha fazla davet ediyorum. Türk kadını sporda çok iyi sonuçlar alıyor” dediği için kazandı. Birçok kulübün ‘zarar’ olarak gördüğü amatör branşlara yatırımı yıllardır devam ettirerek kazandı.

Bu kupa en çok Fenerbahçe’ye yakıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.