Amerika’da Fox News yalan haber yaptığını kabul etti, 787 milyon dolar tazminat ödeyecek

2020'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Joe Biden'a kaybettiği Başkanlık Seçimi'nin hileli olduğuna yönelik yayınlar yapan Fox News, oy kullanma sistemini üreten Dominion şirketine uzlaşma sonucu 787 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Şirket 1.6 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı.

Dünya 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rupert Murdoch'un kanalı Fox News, Donald Trump'ın seçimi hile sonucu kaybettiğine dair yayınlar yapmıştı.

ABD’de 2020 başkanlık seçiminde hile yapıldığına dair iddiaların seslendiricisi konumunda olan Fox News, oy kullanma sistemini üreten Dominion şirketine 787 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. 

Mahkeme öncesi uzlaşılırken, bu karar alınmasaydı Fox News’ün çok sayıda sunucusu hakim karşısına çıkmak durumunda kalacaktı.

Hikâye şöyle gelişmişti: 2020 ABD Başkanlık Seçimi’nin ardından seçim sonuçlarının aktarıldığı programlarda Fox News’ta yorum yapan isimler, dönemin mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın aslında kazandığını ama oy kullanma sisteminde hile yapılarak aday Joe Biden’ın kazanmış gösterildiğine dair iddialar öne sürdüler.

Bu iddialar ABD’de 20 Ocak 2020’de Donald Trump’ın kışkırttığı bir kalabalığın ülke parlamentosunu işgal etmesine varan olayların arka planını oluşturdu.

Seçmenlerin dijital ortamda oy kullanmasını sağlayan ve yapılan pek çok soruşturmadan aklanarak çıkan makineleri üreten Dominion şirketi, Fox News’da yayınlanan haber ve yorumların iftira olduğunu açıklayıp Fox News aleyhine 1,6 milyar dolarlık bir tazminat davası açmaya karar verdi.

Tam da mahkemenin başlayıp açılıp konuşmalarının yapıldığı gün masaya oturan taraflar, 787 milyon dolarlık bir tazminat karşılığında anlaştılar. Fox News, uzlaşmayı başaramasaydı, başta kanalın sahibi medya patronu Rupert Murdoch olmak üzere çok sayıda Fox News ünlüsü mahkemeye çıkıp ifade vermek durumunda kalabilirdi. Ama bundan da önemlisi, Amerikan sağ siyasetinin bu önemli haber kanalında haberlerin nasıl siyasi sonuç yaratmak üzere manipüle edildiği belgeleriyle ortaya konabilirdi.

Fox’tan yapılan açıklamada, uzlaşmanın kurumun gazetecilik standartlarına ne kadar bağlı olduğunu gösterdiği belirtilirken Dominion yöneticisi John Poulos, Fox’un yalan söylediğini kabul ettiğini açıkladı: “Fox yalan söylediğini kabul etti. Şirketim bu yalanlar nedeniyle büyük zarar gördü. Yalanların sonucu vardır. İki yıl önce Dominion ve ülke genelinde çok sayıda seçim yetkilisi bir dizi yalan selinin içinde kaldı, ortaya atılan komplo teorileri hem şirkete hem de ülkeye zarar verdi. Amerikalılar gerçeklere bağlı kalmalı.”

Bu davayı savuşturan Fox tam anlamıyla rahatlamış değil. Zira bir başka seçim teknolojisi şirketi olan Smartmatic’in açtığı ve 2,7 milyar dolar tazminat talep ettiği diğer dava kapıda.

Murdoch'tan çok 'kurumsal' ayrılık: Dördüncü eşine boşanmak istediğini mail ile iletmişMurdoch’tan çok ‘kurumsal’ ayrılık: Dördüncü eşine boşanmak istediğini mail ile iletmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.