Narsisizmin yarattığı akıl tutulması: Bir milyon insanın yakıldığı yerde selfie

Nazilerin 1.1 milyon insanı katlettiği tarihin en korkunç katliamlarından birine tanıklık eden Auschwitz Toplama Kampı'ndan vicdanları yaralayan bir fotoğraf geldi. Toplama kampı önünde kimi turistler adeta bir fotomodel edasıyla poz veriyordu. Hem Türkiye hem de Avrupa'da bu fotoğraf tartışılıyor.

Dünya 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Turistlerin Auschwitz Toplama Kampı önünde verdikleri poz tepkilere neden oldu.

Son dönemde topluma mâl olan isimlerin cenaze törenlerinde, tabut başında selfie çektirme yarışına girilmesi insanlarda tepkilere neden oluyor. Akıl tutulması olarak nitelendirilen bu olay, ne yazık ki dünyanın farklı coğrafyalarında farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bunun son örneği Auschwitz Toplama Kampı’nda yaşandı.

Polonya’nın güneyinde bulunan ve 1.1 milyon insanın katledildiği Auschwitz Toplama Kampı, 2. Dünya Savaşı sonrası gelecek kuşaklara ibret olması için müzeye dönüştürülmüştü. İçinde soykırım kurbanlarına ait yüzbinlerce gözlük, çanta, ayakkabı ve şapka gibi özel eşyaların da sergilendiği Auschwitz Toplama Kampı’ndan paylaşılan bir selfie fotoğrafı durumun vahametini gözler önüne seriyor. Fotoğrafta toplama kampını arkasına alan genç kadın gülerek ve poz verircesine bir rahatlıkla selfie çekiyor.

Auschwitz Toplama Kampı’nda milyonlarca insan çok zor şartlarda çalıştırılmıştı.

Dünyanın dört bir yanından tepki var

Sosyal medyaya yansıyan fotoğraf, yurtdışında olduğu kadar Türkiye’den de tepki gördü. Gazeteci Karel Valansi ve meslektaşı İvo Molinas, sosyal medyaya yansıyan fotoğrafı eleştirdi. Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas yaptığı paylaşımda “1 milyon kişinin gaz odalarında öldürüldüğü Auschwitz ölüm kampının girişindeki bu ahlaksızlık yaşadığımız çağa ışık tutuyor. Başkalarının acılarına karşı empati eksikliği, büyük bir trajedidir insanlık adına…” dedi.

Tepkilere yol açan fotoğrafta insanlar, toplama kampına giden demiryolu üzerinde poz veriyor. Nazilerin iktidarında fabrikalar için korkunç koşullarda zorla çalıştırılan ve sonrasında katledilen 1.1 milyon insanın hatırasına saygısızlık olarak da yorumlanan fotoğrafa, Avrupa’nın resmi kurumlarından da tepki geldi.

‘Burası selfie çekilecek bir yer değil’

Macaristan, Çekya, Slovakya ve Polonya’nın içinde yer aldığı Visegrad Dörtlüsü’ne ait resmi Twitter hesabı da olaya sessiz kalmayıp bir açıklama yayınladı. Auschwitz Toplama Kampı önünde poz veren turistlerin tavrı eleştirildi: “Birkaç gün önce Auschwitz önünde turistler tarafından çekilen fotoğraf, yıllardır sosyal medya kaynaklı narsisizm nedeniyle muhakeme yetisi zarar görmüş insanların skandal davranışı. Burada 1 milyon insan öldürüldü. Burası selfie çekilecek bir yer değil.”

Soykırımda yaşadıklarını kitap ve film yerine TikTok’ta anlatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.