Saç beyazlamasının önüne geçmeye doğru bir adım daha atıldı

Araştırmacılar, saçların beyazlamasının sebebini buldular ve bunu engellemeye yönelik çalışmalarına başladılar. Anahtar: melanosit kök hücre hareketliliğinin sağlanması.

Sağlık 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Beyaz saç yakın gelecekte önlenebilir.

Yaşlanmanın en önemli belirtilerinden biri olan saçların beyazlamasını önlemenin yolunu bulmaya bir adım daha yaklaşıldı. 

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu’ndan bir grup araştırmacı, farelerdeki yaşlanmayı araştırırken, birçok farklı hücre tipine dönüşebilen kök hücrelerin, kıl köklerindeki gelişim bölümleri arasında hareket etme yeteneğine sahip olduğunu keşfetti. Ve bu durum onları insanlarda da bulunan ve saç rengini kontrol eden melanosit kök hücrelerine odaklamaya itti: Sıkışmış kök hücreli kıl kökleri, normal saçlarda yüzde 15 oranındayken, aynı denekteki yıpranmış ve eski saçlarda bu oranın daha yüksek olduğu tespit edildi.

Bu bilgiyle hareket ederek, sıkışmış hücrelerin, gelişmekte olan kıl kökü (folikülit) bölmeleri arasında tekrar hareket etmesine yardımcı olmanın, insan saçının beyazlamasını tersine çevirmek veya önlemek için potansiyel bir yol sunabileceği sonucuna varıldı. Şimdi kök hücrelere hareketliliği kazandırmak veya onları pigment üretebilecekleri ve tüylerin grileşmesini durdurabilecekleri bölmeler arasında fiziksel olarak hareket ettirmenin potansiyel yollarını arıyorlar.

Bulgular, melanosit kök hücre hareketliliğinin sağlanmasının, saçı sağlıklı ve renkli tutmanın anahtarı olduğunu gösteriyor.

Saç teliyle ortaya çıkan Beethoven gerçekleri!Saç teliyle ortaya çıkan Beethoven gerçekleri!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler