Şampiyonlar Ligi’nde 20 yıl sonra dejavu

Şampiyonlar Ligi’nde Napoli’yi eleyen Milan ve Benfica’yı alt eden Inter yarı finalde eşleşti. Bundan 20 yıl önce aynı eşleşme yaşanmış ve finale çıkan ve kupayı alan takım Milan olmuştu…

Spor 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şampiyonlar Ligi yarı finalinde 20 yıl sonra Milano derbisi yaşanacak.

Marco Materazzi, 2005 ve 2006’da iki sene üst üste yılın futbol görsellerinin içinde yer almayı başardı. İtalyan, 2006 Dünya Kupası finalinde Zidane’dan yediği kafa darbesiyle yerde kalırken tüm dünya şok içinde o sahneleri izlemişti. Futbol efsanesi Zidane, daha sonra açıkladığı üzere kendisine kışkırtıcı sözler söyleyen Materazzi’nin söylemlerine kayıtsız kalamamıştı. Bu an yalnızca o yılın değil, yüzyılın spor fotoğraflarından biri olarak kayıtlara geçti.

2005 yılındaki fotoğraf ise 2006’daki efsanevi kafa darbesine kadar Materazzi’nin kariyeri için birinci sıraya yazılabilirdi. Zira söz konusu görsel, yalnızca Materazzi’nin değil, Rui Costa’nın da kariyerinde büyük yer etmesinin yanı sıra Inter-Milan derbisi tarihi için de son derece özel bir yere sahip.

2005 Şampiyonlar Ligi çeyrek finali işte bu kadar ateşli geçti!

2005 Şampiyonlar Ligi çeyrek final eşleşmesi ikinci maçı… İlk maçı 2-0 kazanan kupa favorilerinden Milan, aynı stadın Guiseppe Meazza isim çatısı altında Inter’e konuk oldu. 30’da Schevchenko ile öne geçen Milan turu iyice sağlama aldı. 73. dakikaya gelindiğinde 1-0’lık skor değişmemişti ve Inter taraftarı sahaya meşale yağdırmaya başlayınca oyun durdu. İşte o anda en az turun sonucu kadar unutulmaz (maçı 3-0 kazanan Milan toplamda 5-0’la yarı finalin yolunu tuttu) bir fotoğraf ortaya çıktı.

2003’teki yarı finalin rövanşını alamayan Inter’de taraftar zıvanadan çıkmıştı. Umutlar tükenmiş, 3 senede 2. kez aynı şehirdeki ezeli rakiplerine elenecek olmak gerilimi yükseltmişti. Dida’nın omzuna isabet eden meşale oyunun bir süre durmasına sebep olmuştu. Efsane Milan kadrosu, 2003’te de çıkmayı başardığı deplasmandan yine -bu kez galibiyetle- çıkmayı başarıyordu.

Manchester City, Real Madrid'e rakip oluyor, yarı finalde Milano derbisiManchester City, Real Madrid’e rakip oluyor, yarı finalde Milano derbisi

Serie A o dönemde dünyanın zirvesindeki ligdi. Dünyanın en büyük yıldızları ya Çizme’de ya Real Madrid’de ya da İngiltere’nin önde gelen ekipleri Manchester United ve Arsenal gibi takımlarda forma giyiyordu. Çizmenin önde gelen, Avrupa’da iddialı ekiplerinden ikisi, iki Milano takımı da bir sene arayla iki kez Şampiyonlar Ligi’nin eleme aşamasında birbirlerine rakip olacaktı.

Bu eşleşmelerden ikincisinde Milan baskınlığı göze çarpacak hatta az önce değinildiği üzere bu baskınlık Inter taraftarını zıvanadan çıkaracaktı. Ancak ilk eşleşme günümüzün tamamen tarihteki tekerrürü niteliğindeydi. Zira 2005’teki eşleşme çeyrek final, 2003’teki yarı final aşamasındaydı. Bu kez İtalya Serie A Avrupa futbolunun zirvesinde değil. Milan ve Inter de Avrupa’nın en ön plana çıkan en formda dört takımından ikisi değil belki. Ancak kader onları, 2023 Şampiyonlar Ligi çeyrek final kurasının nispeten zayıf tarafına, kağıt üstünde en formda olsalar da son dönemde fazlasıyla düşüşte olan Napoli ve Benfica gibi takımların karşısına attı.

Napoli’ye bu sezon en ters gelen takım olan Milan, evindeki maçı 1-0 kazandıktan sonra deplasmanda 1-1 berabere kalarak yarı final biletini aldı. Inter ise Benfica deplasmanında aldığı 2-0’lık galibiyetle ses getirirken rövanşta 3-3 berabere kaldığı rakibini saf dışı bıraktı.

Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’

İstanbul’da İtalyan, gelenek oldu

2005’teki çeyrek final eşleşmesinin üzerine Milan, yarı finalde PSV Eindhoven’ı da eleyerek İstanbul’daki finalde Liverpool’un rakibi olmuştu. Milan ile Liverpool arasında oynanan final, hala tarihin en iyi Şampiyonlar Ligi finali olarak akıllardaki yerini koruyor. Milan o finalde ilk yarıyı 3-0 önde kapamış, Liverpool fırtına gibi girdiği ikinci yarıda 8 dakika içinde skoru eşitlemişti. Şampiyonu ise penaltı atışları belirlemiş İngiliz ekibi zafere uzanmıştı.

İstanbul Milan için pek parlak bir yer değil…

Milan-Inter eşleşmesinden çıkacak olan takım, 18 sene sonra İstanbul’da oynanacak finalde yerini ayırtacak ve yine bir İtalyan ekibinin İstanbul’daki finalde var olmasını sağlayacak. Manchester City – Real Madrid eşleşmesinden gelecek takımın İngiliz ekibi Manchester City olması, finalin anlamını farklı noktalara çekebilir.

Ancak işin final kısmına varmadan önce spor severlerin Inter-Milan rekabetinden ilk beklentisi en az Marco Materazzi – Rui Costa ikilisi ve Inter taraftarının aktörleri olduğu kare gibi efsanevi karelerin ortaya çıkması.

Rekabette öne çıkan taraf Milan

Derbilerde merakla takip edilen unsurlardan bir tanesi mücadelenin geçmişi. Inter-Milan rekabetinde tarafların aralarında oynadıkları maçlar açısından birbirlerine net bir şekilde üstünlük kurduklarını söylemek pek mümkün değil. İşte son derece dengeli Inter-Milan rekabetinde resmi maçlar sonunda ortaya çıkan rakamlar:

Toplam resmi maç: 304

Milan galibiyeti: 115

Beraberlik: 80

Inter galibiyeti: 109

Milan’ın attığı gol sayısı: 465

Inter’in attığı gol sayısı: 446

Söz konusu Avrupa kupaları olduğunda ise Milan’ın üstünlüğü dikkat çekiyor. Şampiyonlar Ligi’nde toplam 4 kez karşılaşan iki takımın rekabetinde iki beraberlik ve iki Milan galibiyeti bulunuyor. Milan’ın tarihinde 7 Şampiyonlar Ligi, 2 Kupa Galipleri Kupası ve 5 UEFA Süper Kupası olmak üzere 14 Avrupa kupası var. Inter bu anlamda rakibinin arkasında yer alıyor. Inter, 3 Şampiyonlar Ligi ve 3 UEFA Süper Kupası zaferiyle Avrupa sahnesinde 6 kupaya sahip.

Milan, Real Madrid’in ardından Şampiyonlar Ligi’ni en fazla müzesine götüren kulüp!

Inter bir bakıma Avrupa kupalarında ezeli rakibinin kendisi üzerinde kurduğu dominasyonu kırmaya çalışacak ve kupa kovalayacak. Belki de bu eşleşmeden çıkan takım, Manchester City-Real Madrid eşleşmesinden hangi takım gelirse gelsin favori olmayacak. Ancak 2005 finalinde tarihin en iyi Milan kadrolarının biri karşısında maça favori olarak başlamayan Liverpool, maç içinde 3-0 geri düşmüştü. İstanbul mucizesi senaryosu o anda biri tarafından yazılsa deli saçması olarak nitelenirdi. İşte futbolun güzelliği ve sporun rekabetçiliği böyle bir anda kendini belli etmişti. Bazen hırçın taraftarların karşısında sohbete dalan iki oyuncunun sohbeti, bazen de mucizelere inanan 11 adamın yaptıkları… Milan ve Inter, unutulmaz hikayeler bıraktıkları Şampiyonlar Ligi son 4 sahnesinde yeniden karşı karşıya gelecek!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.