ABD’nin 18,3 milyar dolarlık Bitcoin’i var
Kripto paranın kara paranın aklanmasında ve terörün finansmanında kullanılması engellemek isteyen AB harekete geçti. Getirilen yeni kurallara göre diğer finansal işlemlerde olduğu gibi kripto transferler de her zaman takip edilecek ve şüpheli işlemler engellenecek.
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Bitcoin gibi kripto para hareketlerinin yakından takip edilmesini içeren yeni kuralları onayladı.
Strazburg’da gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda, kara para aklamayı önleme ve mali denetim için kripto varlık transferlerini izlemeyi içeren ilk AB kuralları, oy çokluğuyla kabul edildi.
Yeni kurallara göre, diğer finansal işlemlerde olduğu gibi kripto transferler de her zaman takip edilecek ve şüpheli işlemler engellenecek. “Seyahat Kuralı” olarak nitelendirilen finansal transferlerde işlemi gerçekleştiren kurumların, gönderenin ve alıcının kimlik bilgilerini tespit etmesini, saklanmasını ve paylaşmasını zorunlu kılan yükümlülük, kripto varlıkların transferlerinde de geçerli olacak.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının suçluların kripto akışlarını tespit etmesi ve durdurması gerekecek. Kripto alanındaki şirketlerin kara para aklamayı önleme yükümlülüklerinin tamamına uyması zorunlu olacak. AB ülkelerinde kripto varlık hizmeti sunanların ilgili düzenleyici kurumlardan lisans alması gerekecek. AB içerisinde kripto varlıklara yönelik tek bir yasal çerçeve geçerli olacak.
Kripto para birimleri de dahil olmak üzere kripto varlıkların denetimi, tüketicilerin korunması ve çevresel önlemlere ilişkin yeni ortak kurallar getirilecek.Bu alanda piyasa manipülasyonuna ve mali suçlara karşı güvenceler olacak. Yürürlüğe 2024 yılında girmesi beklenen söz konusu kurallar, AB Konseyi tarafından resmen onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak.
MASAK’ın da rehberi var
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) kripto varlık hizmet sağlayıcılarının elektronik ortamda şüpheli işlem bildirimi gönderebilmelerine ilişkin ‘Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi’ bulunuyor.
Kripto para borsaları 2022’nin mayıs ayında yayınladığı rehbere göre şüpheli işlem bildiriminde bulunuyorlar. Kripto borsalara yönelik şüpheli işlem tiplerini sıralayan MASAK, tutar sınırlarına takılmamak için parçalama yönteminin kullanılmasını, kripto varlıkların bir borsaya yatırıldıktan kısa süre sonra – portföy çeşitlendirmesi gibi mantıklı bir açıklaması yoksa- birden fazla kripto varlığa dönüştürülmesine, kimlik bildiriminde isteksiz davranılması gibi 25 farklı eylem tipini şüpheli olarak tanımlıyor.